Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

18 d’abr. 2020

* dissabte 18-4-20 *

Segueixo amb la meva triple recomanació diària: un llibre, un disc i un poema. Activitats sedentàries que podeu fer des de casa.
El poema el podeu llegir directament aquí, del disc ja us enllaço algunes cançons per internet  i el llibre... ja sé que no podeu sortir de casa a buscar-lo a la biblioteca o llibreries, però és per si el teniu per casa i no ho recordàveu o, en tot cas, aneu fent llista per més endavant.
Si sabeu que algú li poden interessar aquestes recomanacions, feu-les córrer, ja que les faig amb esperit de servei públic, per ajudar a passar el confinament.

Dissabte 18-4-20

Un llibre: I LA FESTA SEGUEIX de Josep M. Espinàs. Espinàs és un escriptor prolífic que ha escrit molts llibres (especialment coneguda la seva sèrie de "viatges a peu" per diferents zones de Catalunya i España) que jo no he llegit. També és un articulista diari (Avui i El Periódico) i els seus articles defugen la política i se centren en reflexions humanistes a partir de fets populars i quotidians. D'això va aquest llibre. Una literatura pausada, amable, planera i enriquidora. En la contracoberta parla de "...exposades amb precisió, profunditat i una calma lluminosa..." o "...aquell accent personal, aquella agudesa -a vegades amb un o irònic- i aquella qualitat humanística...". Una recomanació segura.

Un disc: SONAMOS, PESE A TODO de Les Luthiers. Vaig conèixer Les Luthiers a la primera classe de música que vaig fer  la Universitat i em van enlluernar. Qualitat musical i un humor intel·ligent jugant amb la ironia i els jocs de paraules em van fer venir ganes de descobrir-los. Vaig comprar uns quants discos i finalment vaig poder veure'ls en directe a Barcelona on vaig descobrir que era moltísisima la gent que sabia apreciar aquell espectacle total. Que toquin uns instruments peculiars construïts a partir d'electrodomèstics o objectes quotidians (dactilófono, violín de lata, yerbomatófono d'amore, tubófono parafínico cromático...) no deixa de ser una anècdota perquè serien igualment genials si toquessin instruments "normals". En aquest disc repassen l'obra de Johan Sebastian Mastropiero. Si algú no els ha escoltat mai, val la pena provar-ho...
Enllaços a algunes cançons: "Presentación", "El alegre cazador que vuelve a su casa con un fuerte dolor acá", "Conozca el interior", "El polen ya se esparce por el aire", "Cantata de la planificación familiar", "Concerto grosso alla rustica", "Quinteto de vientos", "Oi Gadoñaya", "Epopeya de Edipo de Tebas", "Candonga de los colectiveros", "Teorema de Thales", "Gloria Hosanna", "Cantata Laxatón".

Un poema: LA MONTAÑA RUSA de Nicanor Parra. Només sé que era un poeta xilè i que aquest poema em va cridar l'atenció. Llegiu-lo, si us ve de gust...



6 comentaris:

Roger Berenguer ha dit...

Molt bo l'Espinàs, introspectiu, reflexiu, calmat... i transmet perfectament aquesta calma i introspecció en els seus textos..
Amb les Luthiers sincerament no hi he aprofundit mai, els recordo de l'època que anava a Bellaterra a fer filologia francesa i amb els amics que baixàvem al cotxe a un l'hi agradaven i a l'altre no perquè els trobava massa "comunistes" i jo, per aquelles èpoques, era molt proianqui i em vaig alinear amb aquest segon, el David. Miraré els enllaços a veure si m'enganxen..
Molt directe el Sr. Parra, està bé!

Eladi Martínez ha dit...

Roger, jo els donaria una oportunitat als Luthiers.
T'enviaré un vídeo petit perquè facis un tastet... és un espectacle a cavall entre la música i l'humor...
Eladi

Fran ha dit...

Va morir més que centenari, Nicanor Parra (fa un parell d'anys), i era d'una "completitud intel·lectual" (físic i matemàtic, a banda d'escriptor) en vies d'extinció

Roger Berenguer ha dit...

Hola ELadi, doncs provaré el tastet a veure! Ara en mala hora, doncs s'ha mort he vist el seu "Alma Mater".

Gràcies per la feinada diària que tens en les recomanacions, és bo que ens ajudis a redescobrir!

P. d C.!

Eladi Martínez ha dit...

Fran, no conec gens ni la figura ni l'obra de Nicanor Parra. Com molts dels poemes que recomano són simplement poemes que he anat buscant per la xarxa i m'han agradat, sense conèixer-ne res més que el poema que recomano. SAbent el que ara tu em dius, amb mé smotiu es mereix formar part d'aquesta humil selecció ;-)
Eladi

Eladi Martínez ha dit...

Gràcies a tu, roger, per valorar-ho i, de tant en tant, fer-m'ho saber!
P d C!
Eladi