Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

30 de maig 2020

Caramelles 2020


Ha passat més d'un mes, però tenia pendent, i em venia molt de gust, deixar constància en aquest bloc del que va passar a Calders la Pasqua de l'any 2020, de com el grup de Caramelles va aconseguir que, malgrat el confinament, la tradició no es perdés i les caramelles sonessin pels carrers del poble el diumenge de Pasqua.
Tot va començar el 6 d'abril...

Amb el confinament s'havien suspès primer els assajos de caramelles i finalment també la cantada del diumenge de Pasqua. Es començava a veure com alguns grups enregistraven cançons a distància o per videoconferència i a mi em va venir una idea al cap que vaig llançar al grup de whatsapp de les Caramelles de Calders...


Com veieu la idea va ser acollida amb entusiasme! Tothom va començar a buscar vídeos d'actuacions d'anys anteriors i les vam anar passant al Joan perquè les passés a mp3.
Quan les va transformar totes (95 arxius de so!!) me les va passar a mi per fer-ne la selecció. Les vaig anar escoltant totes per classificar-les, posant-hi el títol i si la cançó estava sencera o només hi havia un fragment.


Després d'hores d'escoltar i anar descartant (en aquesta se sent massa soroll de vent, en aquesta se senten massa les veus del públic, aquí el volum puja i baixa, aquí se sent una moto que passa...), vaig acabar fent una selecció final de 19 cançons que estaven senceres i tenien una qualitat de so acceptable:


Les vaig passar al Joan perquè retallés els inicis i finals imperfectes.
Paral·lelament vam fer la gestió amb l'alcalde per si podíem comptar amb els recursos municipals: la furgoneta amb el conductor de la brigada (el Mario) i l'equip de so. Tot van ser facilitats i vam anar posant fil a l'agulla.
I, a més a més, a partir de les diferents propostes, amb la Conxita vam acabar tancant un recorregut i la llista dels punts on s'aturaria la furgoneta perquè el màxim de veïns poguessin sentir les caramelles.

Després de 5 dies intensos, el dissabte 11 d'abril, el dia abans de les caramelles, ja ho teníem tot a punt. Només faltava fer-ne la màxima difusió i llavors vam fer el rètol que hi ha a l'inici de la notícia, que vam escampar per totes les xarxes socials possibles.

I vam anar a dormir il·lusionats, esperant que l'endemà fos un dia molt especial...
I us puc assegurar que per a tots els del grup de caramelles i per a no pocs veïns ho va ser!

Les caramelles són una tradició molt nostrada i sentida i el fet que, sense poder sortir de casa, amb les finestres obertes en un matí radiant, es poguessin sentir les caramelles sonant pel poble, quan ningú no hi comptava, va ser una experiència molt emocionant.

Acabo amb un petit vídeo que recull alguns fragments d'aquestes especialíssimes caramelles del 2020 i les moltes gràcies a tots els que ho vam fer possible.

Una de les cançons que cantem a Calders acaba amb una estrofa que representa a la perfecció el que vam fer aquest passat mes d'abril:

"...i allà satisfets comentem amb il·lusió
com hem aconseguit de mantenir la tradició.
D'aquí a dotze mesos serem aquests o més
perquè les caramelles continuïn a Calders."