Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

16 de jul. 2023

"115 dies a l'Ebre. El sacrifici de la Lleva del Biberó" (Assumpta Montellà)




115 DIES A L'EBRE. EL SACRIFICI DE LA LLEVA DEL BIBERÓ
Assumpta Montellà
Ara Llibres

He devorat aquest llibre després d'haver passat 24 hores trepitjant els escenaris de la batalla de l'Ebre, un infaust episodi de la nostra història recent que sempre m'ha atret, m'ha impressionat i no puc entendre que caigui en l'oblit i sigui totalment desconegut per les actuals generacions.
El meu fill Roc, amb 18 anys acabats de fer, hagués estat cridat a files, hauria patit mil i una calamitats i s'hauria arriscat a una més que probable mort si li hagués tocat viure en aquells anys convulsos.
El llibre fa un retrat històric dels 115 dies que va durar la batalla de l'Ebre. Des del 25 de juliol de 1938, en què les tropes republicanes van travessar de nit i per sorpresa el riu Ebre i van reconquerir uns 800 km2 de territori, fins el 16 de novembre del mateix any, quan el que quedava d'aquell malmès exèrcit va travessar de tornada el pont de Flix, culminant la retirada.
Una guerra injusta en què el bàndol nacional va rebre l'ajut constant d'armament, munició, avions i homes per part dels seus aliats alemanys i italians, constatant un desequilibri militar aclaparador. 
Davant d'això els republicans van oferir una resistència i un valor increïbles. Van lluitar contra les tones de bombes que els sepultaven, contra les riuades provocades per Franco quan obria les comportes dels pantans, contra la fam, la set, la calor, els polls, la manca d'higiene, les malalties, la por dels soldats adolescents, la indiferència de les potències internacionals...
El llibre ho explica capítol a capítol, amb una pinzellada històrica inicial gens farragosa i molt didàctica i, després, els testimonis directes de "biberons" supervivents que fan posar els pèls de punta amb les vivències que recorden.
Impactant i imprescindible!