Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

29 d’abr. 2019

Eleccions generals: anàlisi d'urgència

ANÀLISI D’URGÈNCIA (amb el 98% escrutat)

A España:
  • Les forces d’extrema dreta (PP + C’s + VOX) passen de 169 diputats a 148 i, per tant, perden suport.
  • Especialment el PP pateix una davallada monumental i passa de 137 diputats a 66... Espectacular! Merescudíssim!! Justícia poètica!!
  • Per desgràcia, aquesta davallada es veu equilibrada per l’augment de C’s (que passa de 32 a 58 escons, gens menyspreable) i l’entrada de VOX amb 24 diputats.
  • L’entrada al Parlament de VOX és preocupant, però més discreta d’algunes optimistes previsions i dels primers sondejos que li donaven gairebé 40 diputats.
  • El conjunt de les forces independentistes al Parlament creix i passa de 17 (9 d’ERC i 8 de CDC) a 22 (15 d’ERC i 7 de JxC). Si amb 17 diputats vam poder pressionar i bloquejar el Parlament.
  • Les forces suposadament progressistes i d’esquerres (PSOE + PODEMOS) creixen una mica i passen de 156 a 164. Especialment creix el PSOE de Pedro Sánchez que passa de 85 a 122 i sembla en disposició de comandar la propera legislatura amb molta més força de la que tenia que li permetria (si realment tingués voluntat i/o pressions internacionals) desencallar el conflicte territorial català i començar a fer passes per desencallar el referèndum que ha de poder avançar cap a una solució política al conflicte.
Sumant tots aquests aspectes no em sembla que el nou escenari sigui pitjor del que hi havia fins ara:
Si realment el PSOE necessitava tenir més força per poder fer front a la pressió de les dretes espanyoles i atendre les suposades demandes internacionals sobre Catalunya, ara està en millors condicions.
Si realment les forces independentistes catalanes (ERC + JxC) estan disposades a plantar cara al Parlament i fer pressió al govern sortint fins que no afronti una solució política per al problema català, ara tindran més força (5 diputats més).

A Catalunya:
  • ERC passa a ser la primera força política amb el 24’58% del sufragi, superant el PSC i En Comú Podem.
  • Si sumem els vots obtinguts pels partits independentistes (ERC+ JxC + FR) arribem als 1.600.705 vots, que sobrepassen substancialment els 1.111.133 obtinguts l’any 2106. Percentualment es passa del 32’19% de vot independentista en unes eleccions generals a un 39’37%.
  • Les forces d’extrema dreta (PP + C’s + VOX) reculen a Catalunya i passem de 11 a 7. Especialment significativa és la davallada del PP que passa de 6 diputats a només 1 (!). Per desgràcia VOX entra amb 1 diputat i C’s manté els 5 que tenia.

A Calders:
  • Hem passat d’un 71’32% de suport a les forces independentistes (383 vots) a un 76’47% (494 vots).
  • Dels 56 vots a forces d’extrema dreta del 2016, hem passat a només 49 (28 de C’s, 11 de VOX i 10 del PP).
  • La participació ha pujat d’un 70’51% a un 82’65%

Al Senat:
  • Amb un escrutini encara menor, s’ha passat d’una majoria absoluta del PP a una majoria del PSOE amb més de 120 senadors respecte el total de només uns 60 senadors que donarien suport immediat a una nova aplicació del 155 a Catalunya (PP + C’s +VOX + N+).
  • Pel que fa als 16 senadors de Catalunya es manté la mateixa proporció que hi havia fins ara: 10 d’ERC, 2 de JxC i 4 del PSC, o sigui que no ha funcionat cap de les estratègies que s’havien discutit els darrers dies per assegurar els 16 senadors independentistes.

3 comentaris:

Roger Berenguer ha dit...

Bona anàlisi Eladi, coincideixo amb les teves d'entrada prudents valoracions. A veure com va avançant...

Eladi Martínez ha dit...

Gràcies, Roger. a veure com aniran les municipals i les europees... Continuem en la lluita incansable...
Eladi

Roger Berenguer ha dit...

A veure!