Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

22 d’oct. 2017

L'últim gran "farol" i el xoc de trens

dibuix de Malagón
Semblava que ja ballàvem el mambo i resulta que només estaven afinant els instruments...
Semblava que ja havia començat el xoc de trens i resulta que només estaven frenant...
Ara sí que està a punt d'arribar el xoc de trens!

Aquesta setmana s'han precipitat els fets i podríem dir que hem "passat pantalla": dilluns 16 van entrar a la presó Jordi Sánchez i Jordi Cuixart; divendres 20 es va produir la primera acció directa pacífica de la ciutadania catalana (retirada de diners en efectiu dels bancs); dissabte 21 el govern espanyol va anunciar l'entrada en marxa del procediment per activar l'article 155, es va produir a Barcelona una nova manifestació massiva reclamant la llibertat dels Jordis i la presidenta Forcadell i el president Puigdemont van fer sengles missatges institucionals de reacció a la declaració de l'article 155 que anuncien l'imminent xoc de trens...

Aquest article 155, a ulls de tot el món és un cop d'estat encobert pel qual el govern espanyol pretén anul·lar l'autogovern de Catalunya: cessar els seus representats democràticament escollits pel poble (president i consellers), intervenir el Parlament (exercint dret de veto a qualsevol iniciativa legislativa) i controlar els mitjans públics de comunicació i els Mossos d'Esquadra. I això adornat amb l'habitual dosi de cinisme i de menyspreu, dient que "...No se suspèn l’autonomia, sinó que només se cessen les persones...". La justificació de la mesura és per “tornar a la legalitat”, recuperar la “convivència i la normalitat”, continuar amb la “recuperació econòmica” -que segons ell està “en evident perill”- i finalment, com a objectiu últim, fer eleccions “en situació de normalitat”. Unes noves eleccions que segons Albert Rivera (no aconsegueixo trobar les paraules textuals però venia a dir, més o menys) "...permetran que governi Catalunya aquells que l'han de governar...". O sigui: com que no heu sabut triar bé (perquè no heu triat els nostres), trenquem les normes i us n'imposarem unes de noves perquè trieu els nostres. Feixisme!

Però aquest article 155 penso que és l'últim gran "farol" del govern espanyol. És l'amenaça major, el monstre més gran que els quedava per espantar-nos, però un "monstre" que els pot acabar sortint malament i per això ni ells mateixos estaven segurs d'utilitzar-lo perquè se'n poden acabar penedint.
D'una banda els posa davant del món com un estat repressor i censurador que davant d'un poble pacífic, democràtic i dialogant que ha demanat el dret a l'autodeterminació, només sap respondre amb feixisme, eliminant les seves institucions autonòmiques i pretenent imposar el seu relat, violant fins i tot la llibertat de premsa i d'informació: una autèntica dictadura amb pudor de naftalina que li pren autoritat, simpaties i espero que suports a nivell internacional.
D'altra banda, els experts en dret constitucional (i cito fragments de l'article "El seu 155 els pot acabar sortint per la culata", de Marcel Mateu a Vilaweb) diuen: "..totes les mesures que avui ha acordat el Consell de Ministres, totes, vulneren frontalment l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (que és llei orgànica de l’estat)..." i "...la decisió del govern espanyol d’aplicar l’article 155 de la constitució i fer-ho d’aquesta manera [és] clarament il·legal i inconstitucional...". O sigui que per aquesta banda també perd tot el suport i credibilitat que pugui buscar per justificar la seva decisió.

A mi la situació em recorda escenes que he viscut com a mestre, quan he volgut castigar un alumne. Sóc al pati i em diuen que el Jonàs ha picat la Saray.
- Aneu a buscar el Jonàs i digueu-li que vingui.
- Diu que no vol venir.
- Digueu-li que si no ve es quedarà una setmana sense pati.
- Diu que no pensa venir.
- Digueu-li que si no ve l'aniré a buscar jo.
- Diu que li és igual.
I al final el vaig a buscar jo i, tot i que veu que hi vaig, segueix corrent i escapant-se. I jo no vull córrer darrere d'ell perquè em sembla que és rebaixar-me i perdre autoritat. Al final l'acabo "atrapant" i el renyo però ell no reconeix el seu "delicte" (i és que potser no ho ha fet).
- Per què has picat la Saray?
- Jo no l'he picat.
- M'ha dit que l'has picat.
- No és veritat. Li he dit que em deixés perquè no volia jugar amb ella, se m'ha volgut tirar a sobre, m'he apartat i llavors ella ha caigut.
- Així tu dius que no l'has picat?
- Jo no l'he picat.
- Si resulta que l'has picat, et quedaràs una setmana sense pati.
- Jo no l'he picat....

I així podríem transcriure una conversa infinita en que si l'alumne no té sentiment de culpa ni reconeix la teva autoritat davant d'una injustícia NO TENS RES A FER.
I jo penso que ara Catalunya és aquest alumne a qui acusen d'una cosa que no ha fet i volen castigar, però ni tenim sentiment de culpa, ni tenim por, ni reconeixem l'autoritat d'Espanya.
I per molt que ens cridin i ens amenacin, si nosaltres ens mantenim ferms, segurs, serens i units, RES NO PODRAN FER perquè, per sort, estem al segle XXI.

Si fóssim 100 anys enrere no tindríem res a fer: ens picarien, ens empresonarien, ens torturarien, ens matarien i farien efectives les seves amenaces sense que ningú pogués presentar-ne cap prova. I estendrien el terror i ens farien callar. I de fet aquesta és la mentalitat feixista i dictatorial que encara impera en alguns d'aquests espanyols que han volgut imposar l'article 155, que estan a favor de la violència que es va exercir el dia 1 d'octubre, que amenacen amb violar les nostres dones, que estan a favor d'empresonar Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, que també voldran fer-ho amb el president Puigdemont i que així solucionen els seus problemes: eliminant-los literalment, traient-los del davant.
"La letra con sangre entra".
"Muerto el perro se acabó la rabia".
Però per sort estem al segle XXI, les xarxes socials traslladen la informació en temps real i qualsevol fet té la seva repercussió mediàtica instantània i des de diversos punts de vista: no es poden amagar les barrabassades que es fan, ni les injustícies, ni els abusos... I tot això té repercussions...tard o d'hora...

En fi, sembla que aquest proper divendres anem al xoc de trens (tot i que també pot ser que passin coses abans): el Senat espanyol aprovarà la intervenció de l'article 155 i potser en paral·lel el Parlament de Catalunya aixecarà la suspensió de la declaració d'independència. De sobte hi pot haver dues legalitats incompatibles i paral·leles i hauran de passar coses.
El poble català haurà de sortir a defensar les seves institucions de les forces repressores espanyoles?
Les forces espanyoles començaran un procés de detencions de persones i ocupacions d'institucions catalanes?
A nivell internacional hi haurà moviments que permetin decantar el resultat de la partida?


 I jo penso que aquí està el quid de la qüestió: a nivell internacional.


Hi ha moltes informacions contradictòries en aquest sentit, però jo sóc dels que confia que el Govern català ha anat fent els deures esperant que arribés aquest xoc de trens i que té millors cartes per a jugar en el moment definitiu.
En part per la seva millor situació i perspectives econòmiques davant de les de l'estat espanyol que està pràcticament en fallida i fa temps que aguanta només gràcies als ajuts europeus que es poden acabar de cop.
En part pel treball de diplomàcia internacional que fa temps que s'està duent a terme.
En part perquè les males pràctiques de l'estat espanyol (repressió i retallades de drets civils, detencions injustes, dubtes raonables de la separació de poders i de la politització de la justícia...) contrasten amb la manera pacífica, democràtica i dialogant que ha imperat en tot moment des del cantó català...

Mantinguem-nos units i confiats perquè... aviat ho veurem!

10 comentaris:

Judit Martinez Codorniu ha dit...

Quantes ganes que arribi màxim de lluny aquest divendres,i hàgin passat moltes coses i moltes favorables a la nostra lluita,tan digna! i de la proclamació de la República Catalana....seria fantàstic tenir més coses que celebrar dissabte...

Roger Berenguer ha dit...

Eladi ets un crack, no es pot descriure millor. Ànims i no defallim!

"Pepito Grillo" ha dit...

Moltes gràcies per l’anàlisi fet! Necessiten el cap clar i anar separant conceptes... m’ha encantat la metàfora dels nens al pati ... quan jo he de fer això de renyar-advertir en un cas així ... sé que no tinc cap força!

Anònim ha dit...

No es cap farol, aplicaran la 155, i per suposat que tampoc serà l’últim.

Si ens posem a criticar els fets il•legals no va ser el govern català el primer que va saltar-se la llei...?

De debò encara comptes amb el suport internacional? Ha quedat més que demostrat que als governs estrangers no es volen posar pel mig per no trobar-se el mateix panorama a casa seva.

Quedar fora de la unió europea i de la zona euro compta com a millor perspectiva econòmica?

Eladi Martínez ha dit...

Judit,
els últims indicis sembla que s'encaminen en la direcció del que ens agradaria... Falta poc per sortir de dubtes...
Eladi

Eladi Martínez ha dit...

Roger, moltes gràcies... i a veure què ens depara el destí aquest divendres...
Eladi

Eladi Martínez ha dit...

"Pepito Grillo" (veig que ets del ram, ens coneixem?)
Gràcies per la bona valoració de la meva anàlisi... tan de bo l'encerti... ;-)
Eladi

Eladi Martínez ha dit...

pons007,
està clar que l'aplicaran, el 155, però crec que poca cosa podran fer davant la desobediència geenralitzada i davant la pressio internacional que esero que aflorarà en el moment en què aixequem la suspensió de la declaració d'independència. El que jo considero un farol és l'efecte que atribueixen a aquesta mesura. Espanya ens la ven com que anul·larà tot el procés que fa anys que portem cap a la independència i jo penso que en realitat serà foc d'encenalls i no ens habilitarà gaire o bé no en inhabilitarà gaire temps.
Si consideres que el govern català va saltar-se la llei... no puc entrar en una dicussió en termes legals perquè no estic preparat, però penso que tots els governs tenen disposicions en els seus reglaments que fan equilibris amb la legalitat i s'utilitzen excepcionalment. Penso que els dies 6 i 7 de setembre ens vam moure en aquest terreny d'estirar la legalitat al límit... i a partir d'aquí ja és qüestió d'interpretacions i segur que tant tu com jo podríem trobar algun jurista que en digués que tenim la raó... tant tu com jo.
Jo si que compto amb suports internacionals, alguns seran per la feina fet pel cos diplomàtic, altres seran per simpaties i ltres per interessos econòmics i comercials, de la mateixa manera que compto que hi haurà pressions internacionals en contra d'Espanya perquè està en una posició econòmica altament inestable, artificialmlent suportada i que no aguantarà una situació d'estrés econòmic que es pot desencadenar després d ela declaració d'independència.
Penso que tal i com està muntat el tema de la Unio Europea i derivats, fins que no declarem la independència NINGÚ mourà un dit favor nostre perquè entre bobmers no es trepitgen les mànegues... però un cop s'hagi declarat la independència...espero que le reaccions siguin diferents.
Finalment no penso que sigui cap gran catàstrofe quedar fora de la Unió Europea ni d ela zona euro, tal i com demostra la situació dalguns països que compleixen aquestes condicions i no els va pas tan malament...

De totes maneres, no em facis cap cas perquè no en tinc ni idea i parlo per boca d'ase, més amb la il·lusió que amb cap mena de dada seriosa al meu favor.
D'aquí a uns dies tindrem mes dades i podrem tornar a intercanviar punts de vista.

Eladi

Pons ha dit...

La desobediència dependrà de cada funcionari de manera personal, n’hi haurà que si i n’hi haurà que no, tu confies en que n’hi haurà més que desobeiran jo no en tinc ni idea.

Segur que també trobaríem juristes que diuen que Espanya no es saltarà la llei amb el 155

Molta fe tens en un cos diplomàtic que no ha dit res, ni tan sols Eslovènia dona suport a la independència dient que Espanya no es com Iugoslàvia, malament anem tan abans com després d’una DUI amb els suports internacionals.

Els països que no estan a la UE ja tenen una economia muntada fora de la UE, molt diferent es el cas d’una nació que ja la té muntada i de cop el fan fora, si et va agradar la crisis econòmica del 2008 espera a veure la propera. No et discuteixo que Espanya ho passarà pitjor, però francament no em preocupa massa ara mateix el què li pugui passar a Espanya.

Però bé, sembla que la cosa apunta més a autonòmiques que a DUI, o sigui que el tema seguirà per llarg.

Eladi Martínez ha dit...

pons007, està clar que no podem fer gaire pronòstics...
la realitat canvia a cada moment, d'experts en trobarem de tots (els que diguin una cosa i els que diguin la contrària i els dos sense immutar-se i argumentant-ho) i d'analistes també n'hi ha per a tots els colors i de fet ningú no deu tenir cap seguretat del que acabarà passant.
Jo seguiré amb el lliri a la mà, confiant que units i de manera pacífica ens en sortirem amb més o menys sacrificis i en més o menys temps, però crec que ho tenim relativament a l'abast.

A veure quines sorpreses ens deparan per a demà...