Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

21 de juny 2020

Projectes audiovisuals a l'escola

És el segon any que a l'escola imparteixo els "tallers d'expressió escrita i audiovisual" i, malgrat els mesos de confinament pel coronavirus, estic content perquè, cadascú des de casa seva, els hem pogut acabar gairebé tots. I he de dir que estic molt content dels resultats finals obtinguts.
Em vull centrar en la part audiovisual que segueix el següent programa distribuït per cursos:
  • 3r de primària: anuncis
  • 4t de primària: videoclips musicals
  • 5è de primària: booktrailers
  • 6è de primària: videopoemes
L'únic projecte que no hem pogut acabar enguany ha estat el dels anuncis a 3r (i alguns videoclips musicals de 4t) i per això us explicaré una mica els altres tres.

VIDEOCLIPS MUSICALS
Es tracta d'escollir una cançó, analitzar-ne la lletra per entendre bé de què parla i pensar una història per il·lustrar el tema de la cançó. Un cop consensuada la història del videoclip, cal desenvolupar-la de manera que encaixi amb l'estructura de la cançó (tornada, parts instrumentals...). Després s'ha d'organitzar en les diferents seqüències en què s'haurà d'enregistrar: distribuir els personatges, triar les localitzacions i pensar quin serà l'enquadrament de cada escena. Si cal, pensar en vestuari o material que sigui necessari.
Finalment fer el rodatge i el posterior muntatge.
En aquest cas vam fer el videoclip de la cançó "La sortida" del Sense Sal.

BOOKTRAILERS
Es tracta d'escollir un llibre i elaborar un petit vídeo que en resumeixi l'argument i faci venir ganes de llegir-lo. En primer lloc cal triar el llibre i, si no l'ha llegit tothom, explicar-lo de manera que tothom en tingui un cert coneixement. Llavors cal consensuar quina part d'història exposarem en el nostre vídeo, de la manera més llaminera possible, però sense fer espòilers que desvetllin les sorpreses dels futurs lectors.
Després, igual que en els videoclips, cal organitzar les diferents seqüències què s'hauran d'enregistrar. A 5è ja utilitzem l'storyboard que és una graella on es recull la informació de cada seqüència (enquadrament, localització, descripció, personatges, diàlegs, música o efectes de so, vestuari, material...). Cada alumne esdevé el director d'una escena i s'ha d'encarregar de preveure i enllestir tots els detalls d'aquella escena.
Amb els booktrailers sovint ens trobem amb escenes que volem que surtin i ens és impossible rodar. llavors hem de buscar aquelles imatges (fotos o vídeos) a través de la xarxa.
Finalment cal rodar totes les escenes i fer el posterior muntatge, que acaba amb una veu de narrador (que llegeix un text que hem hagut de redactar) i una música de fons que hem hagut de triar.
Aquí us ofereixo els booktrailer de "Los Compas y el Diamantito legendario" i "Wigetta y el cuento jamás contado" (al canal de youtube en podeu veure dos més que hem fet aquest curs).



VIDEOPOEMES
Es tracta de recitar un poema i fer un muntatge audiovisual que acompanyi el text recitat, ja sigui amb imatges fixes o en moviment.
En primer lloc cal triar un poema (els ofereixo un recull als alumnes, però ells poden proposar-ne un altre i tant pot ser en català com en castellà). Llegir-lo i entendre'n bé el vocabulari, el sentit i el significat. Llavors cal anar practicant la declamació fins que surti fluïda i entenedora (volum, entonació, expressivitat...). En aquest punt arriba el moment d'enregistrar l'àudio del poema.
Paral·lelament cal pensar quines imatges podrien il·lustrar el poema, es poden fer dibuixos, buscar imatges per internet, fer fotos o fins i tot fer petits vídeos.
Finalment es fa el muntatge final sincronitzant la veu del poema amb les imatges que hi van sortint.
Aquí us ensenyo un videopoema fet amb imatges i un amb petits vídeos. Es tracta de "Cada instant" (Daniel Ruiz-Trillo) i "Carnaval" (Berta Vilar).
Al canal de youtube en podeu trobar una quinzena més.