Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

28 d’oct. 2018

La llibertat guiant el poble


"La Llibertat guiant el poble" és un quadre d'Eugène Delacroix pintat l'any 1830. Representa l'esclat revolucionari que es va viure a França aquell any quan el poble es va revoltar contra el rei Carles X, protestant per la supressió del Parlament i les restriccions de la llibertat de premsa.
L'autor pinta una figura al·legòrica que és la Llibertat i guia el poble (representat per diversos personatges que es corresponen a les diferents classes socials que van lluitar com la burgesia o el proletariat).
Davant del quadre sembla que l'espectador només tingui dues opcions: unir-se al clam de llibertat o ser arrossegat per la massa que el reclama.
El pintor va dir:

"He començat un tema modern, una barricada, 
i si no he lluitat per la pàtria, si més no pintaré per a ella..."

Aquest és un quadre icònic i he descobert algunes fotos de fenòmens molt més moderns que intencionadament o inconscientment recorden molt la mateixa composició...

Turquia, 2013

Barcelona, 2014

Gaza, 2018
D'una banda m'entristeix que encara calgui lluitar per aconseguir quotes suficients de llibertat en ple segle XXI, però de l'altra m'enorgulleix formar part d'una societat que no es resigna a conformar-se amb escurrialles i lluita per les plenes llibertats individuals i col·lectives!

2 comentaris:

Roger Berenguer ha dit...

Totalment d'acord amb la teva reflexió Eladi.

(Val a dir que la foto més maca, la del mig! ;-)

Eladi Martínez ha dit...

jejeje... Roger, la foto del mig té molt d'èxit...però... yo la vi primero...