Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

22 de març 2017

Donant la cara pel "Cas Careta"

Si fa temps que seguiu aquest bloc ja sabeu què és el que jo anomeno el “Cas Careta”. Periodísticament i judicialment suposo que és el “Cas Jubany,” ja que va començar amb l’assassinat de l’Helena Jubany. Però per a mi és el “Cas Careta” ja que arrel de la mort de l’Helena Jubany, van detenir i empresonar la Montse Careta. I un cop a la presó i veient amb perplexitat el que li estava passant no va poder suportar-ho i es va acabar suïcidant.
I la Montse Careta era amiga meva i jo estic convençut que ella no va matar l’Helena Jubany i, per tant, sento que és profundament injust que acabés pagant amb la seva vida per aquests fets.
Això va passar l’any 2002.

Un cop morta la Montse, la seva família i la meva vam intentar donar continuïtat al procés judicial per aconseguir esbrinar qui havia matat l’Helena i poder demostrar que la Montse era innocent. Però la seva mort va semblar que deixava tothom tranquil i satisfet i el cas arxivat. Després d’uns mesos d’espernegades judicials, de perdre-hi diners i treure’n disgustos, vam veure que no hi havia res a fer i vam anar deixant de lluitar contra els molins de vent...
Però el gener del 2015 vaig veure el documental “Ciutat morta” i allò va remoure tots els records que tenia sobre el “Cas Careta” ("Ciutat morta", la justícia i el record d'un cas llunyà) i em vaig decidir a deixar-ne constància a aquest bloc en forma de 3 extenses notícies:

Fa uns mesos uns estudiants de periodisme van ensopegar amb aquest cas i el meu bloc i els va seduir per fer-ne el seu treball de final de grau en forma de reportatge novel.lat. Es van posar en contacte amb nosaltres i des de llavors estan recopilant tota la informació del cas per fer-ne un relat que deixi al descobert tots els punts foscos del procés i apunti a la més que probable innocència de la Montse Careta.
Tots els moviments i la investigació que estan realitzant aquests estudiants va suscitar l’interès d’alguns mitjans de comunicació. Primer se’n va fer una notícia al Regió7 i el dia 2 de març, l’Imma, la germana de la Montse, i aquests dos periodistes van ser entrevistats al programa “Els matins de TV3”.
L’emissió d’aquesta entrevista va suscitar que altres periodistes es posessin en contacte per fer-ne una nova notícia. I aquesta vegada, em van demanar la meva participació.

I amb molt de gust ho vaig fer i vam anar al Parc de l’Agulla on una periodista de l’ACN ens va fer un reportatge (text, imatges i vídeo) que ha tingut repercussió en alguns mitjans de comunicació (naciodigital.cat, Ràdio Manresa, Canal Taronja...)
Potser heu sentit la meva veu per la ràdio o m’heu vist a la tele o heu ensopegat amb el meu nom o la meva foto per internet, parlant d’aquest cas i us ha sobtat...
Doncs, sí, era jo... donant la cara pel “Cas Careta”.
Tan de bo serveixi per alguna cosa i algú que fa 15 anys no va parlar ara reuneixi el valor per fer-ho i aportar llum per descobrir l’enigma: qui va matar l’Helena Jubany?
 

Enllaç a la notícia de naciodigital.cat: CLICA AQUÍ

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Eladi,

Tens alguna adreça de mail perque em pugui posar en contacte amb tu ?

Moltes gràcies.

Eladi Martínez ha dit...

Hola, anònim,
emarti12@xtec.cat

De res

Roger Berenguer ha dit...

Ànims en l'empresa, i no defalliu! Si puc ajudar en alguna cosa, ja saps que faré el què calgui!

P.d C.

Toni ha dit...

He llegit totes les entrades que tens d'aquest cas i sens dubte sembla el guió d'una novel·la negra.
Quan no trobes una llum per seguir qualsevol situació es pot convertir en una decepció o un sense sentit per seguir endavant. Per tot el que expliques va passar un tràngol massa amarg amb tot el que li va tocar viure. Ser una bona persona, com tu dius i trobar-se en una situació tan complicada, doncs et pot portar no trobar sentit a la vida.

Sau ho sap explicar millor;

"No volíem ser dèbils ni forts, ni valents ni covards,
només érem com el vent fugaç, no veníem a lluitar."

Com amiga vostre, segur que estaria orgullosa que després dels anys encara doneu la cara per ella.
Salut!

Eladi Martínez ha dit...

Roger, gràcies pels ànims i el suport. Si arriba el moment que es pot col.laborar d'alguna manera, t'ho demanarem.
Eladi

Eladi Martínez ha dit...

Toni, moltes gràcies per les teves boniques paraules i el teu suport.
Eladi

Anònim ha dit...

no cal ser gaire espavilat per veure que aquesta noia no podia fer tota sola una cosa així. No sé quin grau de participació hi va tenir, però tot plegat és molt llastimós i aquest grupet "d'amics" una mica rarets la veritat

Eladi Martínez ha dit...

Anònim de 30 de juliol de 2019,
totalment d'acord amb el que dius.
Eladi

Anònim ha dit...

Hola. Hi ha tantes coses que no quadren...
En 18 anys ningú ha tingut accés a veure la lletra dels altres sospitosos?
Deien que hi era de l'A.E. però qui fa l'informe dient que no és d'ella és de la seva pròpia defensa...
Es un tipus de lletra amb trets molt marcats...
Per cert, del principal sospitós ni rastre a Internet. Raro tenint la professió que té...
Un veí va veure com portaven arrossegant pel carrer a la Montse (aniria drogada) el Santi i un altre noi. Ningú investiga qui pot ser aquest altre?
A l'Helena sembla ser que se li va trobar ADN femení a les ungles. Ningú ha pensat en comprovar si és d'algú del cercle de l'UES?
Amb les tècniques actuals crec que no sería gens difícil.
Quim

Eladi Martínez ha dit...

Quim,
i tant que hi ha coses que no quadren... bàsicament tot. Tota aquesta informació que exposes (...un veí va veure com portaven arrossegant pel carrer (aniria drogada) el Santi i un altre noi...; van trobar ADN femení a les ungles de l’Helena...) d’on l’has tret? Tot això ho han dit pels programes que han fet a ràdio i TV (jo ja em perdo)? Sembles molt ben informat. Si tens accés a alguna cosa més que nosaltres i creus que ens pots ser útil i la vols compartir estarem encantats.
Per cert, sembla que és veritat que el principal sospitós (no pas de la justícia...) intenta no deixar fils penjant i s’ha preocupat d’esborrar el seu rastre per internet, però amb una simple cerca per Google... alguna cosa surt...
Eladi

Quim ha dit...

Hola Eladi.
No tinc més informació. Ja m'agradaria i si fos el cas ja m'hagués posat en contacte amb tú o amb qui fos.
Havia escoltat a troços el programa "Crims" de Catalunya Radio i recordava vagament el cas. Em va tornar a atrapar. Em vaig baixar els podcasts i anant i tornant de la feina els escoltava al cotxe. Tres vegades he sentit els 6 capítols per si per casualitat descobria quelcom. La veritat és que és impossible treure l'entrallat però sí que caus en detalls que se't passen en una primera sentida i els retens més. Hi ha tanta informació...
Al programa de ràdio surt l'audio, però en un reportatge de tve sobre el cas surt un veí de la Montse. Li pregunten si havia vist alguna vegada al Santi i diu que un dia el va veure amb un altre noi al carrer amb la Montse. Que ella no caminava per sí sola. Vaja, com si surts de festa i un company agafa una bona castanya i el porteu entre dos. La portaven entre els dos. Raro. Jo no vaig conéixer la Montse però sona raro...
Suposo que coneixes el programa perquè hi surts.

https://www.youtube.com/watch?v=HgMs1Hibwtc&t=3s
A partir del minut 23:50

Lo del ADN també ho comenten a Crims. Crec que a l'ultim programa. Un comentari. ADN femení (entenc jo per absència de cromosoma Y). Seria de la Montse o d'algú més que podria estar relacionada amb els anònims? No ho sabem. Però es podria a hores d'ara? es conserva aquesta mostra? Si fos el cas no entendria que no es fes una comparativa de la mostra.

També dona la sensació de que la Montse sabia molt del tema. I tot sembla que l´Helena va passar moltes hores a casa de la Montse. A qui protegeix? No crec que la traslladessin des d'un altre lloc. I si fos el cas portar-la al domicili de la Montse per llençar-la dalt abaix seria molt extrany. No hi ha més llocs a Sabadell o rodalies per desfer-se d'ella?

Per últim, dir que crec que un dels grans responsables de la mort de la Montse és el jutge, ja que si l'hagués deixat anar a casa tot hauria anat diferent i ves a saber si hagués explicat el que sembla que sabia. Però això ja no podrem saber mai.

Salutacions.
Quim

Eladi Martínez ha dit...

Hola, Quim,
gràcies per tots els teus aclariments i opinions.
Estic d'acord que hi ha molta informació i que és un autèntic galimaties. Després de tants anys jo ja hi ha detalls que no recordo o que potser no ubico adequadament... Si tu has fet aquesta escolta exhaustiva segur que ho tens més fresc que jo.

Realment és molt estranya la imatge de dos nois portant la Montse fent tentines. I si realment semblava beguda o drogada, segurament no havia estat conscientment perquè no era el seu estil. Potser els que la duien sabien per què anava així...
Respecte de la possibilitat de fer comparatives d'ADN segueixo mostrant la meva total i absoluta ignorància.

Respecte del que dius que la Montse "sabia molt del tema", sincerament jo, coneixent-la i havent-la vist en aquelles setmanes a la presó, més aviat penso que no entenia res del que li estava passant i, en tot cas, podia intuir o sospitar que algú sabia més que ella i que li estaven intentant encolomar el mort (i mai més ben dit), però jo crec que ella no sabia res. Sempre ho he cregut i ho segueixo creient.
Que l'Helena va passar hores a Calvet d'Estrella abans que la llencessin, sembla molt probable, però dubto que la Montse en tingués coneixement. D'entrada perquè crec que també a la Montse la van tenir una mica "fora de combat" (semidrogada i amb molta son) i d'altra banda perquè hi havia llocs on tenir amagada l'Helena sense que la Montse la veiés (armaris del pis de Montse-Santi i, sobretot, un traster exterior al pis).
Ara que, també hi ha la remota possibilitat que decidissin llençar-la allà per encolomar-li a la Montse i només la portessin allà de matinada per llençar-la...

Coincideixo amb tu en el desafortunat paper del jutge en el cas. Jo crec que ell era conscient que la Montse no era la culpable, però pensava que portant-la al límit, ella l'acabaria conduint al veritable culpable... Però ella no va resistir.
Si realment el jutge l'hagués deixada sortir i, com crec, tot estava encaminat per culpabilitzar-la a ella, no sé com haguessin reaccionat els veritables culpables ni com hagués reaccionat ella... Jo crec que ella no sabia res i no hagués pogut explicar res, però potser s'hagués fet moltes preguntes i hagués fet preguntes als del seu entorn... Mai no ho sabrem...

Salutacions
Eladi

Quim ha dit...

Bon dia de nou,

Per si no estàs al cas. El programa que et deia que escoltava a Catalunya Ràdio va passar fa unes setmanes a Tv3. Dilluns a la nit.
Demà 23 de març tenim el cas de l'Helena i la Montse. Suposo que amb un capítol no n'hi haurà prou.
Per si no ho pots veure, suposo que es podrà trobar a tv3 a la carta.

Salutacions,

Quim

Eladi Martínez ha dit...

Quim, i tant que estic al cas... potser m'hi veuràs i tot...
Gràcies per avisar-me, però...
Salutacions

Eladi

Unknown ha dit...

Hola,
Eladi desconeixia el cas, però m’ha deixat de pedra. Hi ha alguna novetat?
Salutacions,

Anònim ha dit...

La verdad es que no conocía el caso; es más, aprovechando la cuarentena me puse a ver programas de tv3, y en concreto programas de crímenes, que hasta ahora nunca me habían interesado. El caso de Helena Jubany me pareció un caso único. Al principio parecía que iba a ser un caso más, cerrado, lineal, fácil de resolver, pero luego se fue complicando. Hay 4 sospechosos con grados de participación del 0 al 100%, pero que entre todos suman el 100%. Esto, junto con la muerte de Montse, hace imposible imputar a nadie. El móvil es desconocido, el cómo se fraguó el asesinato también, el por qué también.
Debo reconocer que me he quedado impactado.

El documental de tv3 me parece más espectacular; el de tve más profesional.
De hecho en tve se incide en un hecho muy destacable: ¿ Por qué S. L. deja constancia de todas las maneras posibles que se va a vivir con Montse en enero de 2002, y más si supuestamente ya estaba viviendo con ella?
En cuanto a que S. L., principal sospechoso, es muy inteligente, yo pienso que no. Primeramente, alguien muy inteligente no comete un crimen o si lo comete, no hace semejante chapuza. Si la instrucción se hubiera hecho medianamente normal: toma de huellas, esperar el tiempo que hubiere sido necesario,..., este crimen ni aparecería en programas de televisión.
Si es cierto, que una vez cometido el crimen y con una deficiente instrucción, S. L.jugó sus cartas muy bien; pero no es más inteligente quien sale mejor de un charco, sino quien no se mete en él.

Unknown ha dit...

L adn era de la propia helena

Ana Simon ha dit...

Eladi, perdona per colar-me aquí i fer el meu comentari des del desconeixement. M'he quedat glaçada llegint les teves 3 entrades sobre la mort de la teva amiga. I també aquesta. Té molt de sentit el que dius, també que probablement el Santi va manipular la Montse per apropar-se ell (i el Xavi) a l'Helena. Avui, veient el programa de Equipo de Investigación m'ha sorprés molt que una veïna de la Montse digués que al dia següent d'aparèixer el cos de l'Helena -he entés que era al dia següent- la policia va picar a la seva porta i ella va aparèixer amb la bata posada i mig adormida, com acabada de despertar, tranquil•la. Tu la coneixies. Si ella hagués participat... tu creus que hauria pogut dormir? Probablement és el que dius, a ella tb la van deixar grogui amb somnífers. Res, només aquest apunt que avui m'ha cridat molt l'atenció. Sort i justícia a la reobertura del judici.