Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

3 de set. 2012

12 consells per començar el curs amb bon peu

A aquesta notícia li he posat 3 etiquetes: "educació", "reflexions" i "personatges". Les dues primeres crec que són fàcils d'entendre. La tercera va dedicada al "personatge" del qual he tret la notícia d'avui: el RAMON BARLAM.
El Ramon és un mestre que treballa a les trinxeres des de fa molts anys. És una persona entusiasta, amb una energia desbordant, un pioner de les noves tecnologies que fa molts anys que està sempre a l'última, en contacte amb el món de la Universitat (crec que professor de la UOC) i vinculat a moltes xarxes cooperatives de docents. Sovint ha treballat amb grups d'alumnes dels que alguns anomenen "especials" (aules obertes, currículums adaptats...) i sempre n'ha tret els millors resultats, a base de fer-se seus els alumnes i oferir-los activitats motivadores i lligades als seus interessos, a les noves tecnologies i a la realitat extraescolar. Estima la seva feina i estima els alumnes. I amb aquesta brúixola sempre acaba trobant el nord, passant-s'ho bé i fent-ho passar bé als altres.
Jo vaig conèixer-lo fa uns anys, quan vaig entrar a formar part de la xarxa LACENET i sempre m'ha impressionat la seva capacitat d'engrescar-se en nous projectes, d'encomanar-ho a la gent que té al voltant i el seu coneixement de mil i un recursos educatius, a part dels contactes que té amb persones interessantíssimes del món de l'educació. Al seu costat sempre s'aprèn molt (sovint "massa" ;-))

Bé, doncs he trobat un article que ha publicat al seu bloc i us el volia recomanar. Potser no estareu d'acord en tots els apartats però segur que us pot ajudar a reflexionar sobre el paper que ens toca jugar als mestres, malgrat les circumstàncies adverses. A mi no em costa veure'm reflectit en la majoria de les seves paraules i comparteixo el seu amor per la professió i els alumnes. Per això us en recomano la lectura íntegra (cliqueu aquí), però primer us avanço uns titulars per fer-vos-en venir ganes.

El curs que començarà el mes de setembre serà dur. (...) Però no fem, com a col.lectiu, que ho sigui  pel de la renúncia a la dignitat i a la professionalitat dels seus ensenyants. (...) (Us faig una) petita relació d'aspectes fonamentals que ens ajudin a obtenir aquests propòsits.

1.- Sigues exigent amb tu mateix.
2.- Sigues exigent amb els altres.
3.- Obre't.
4.- Il·lusiona't.
5.- Dosifica't.
6.- Forma't.
7.- Experimenta.
8.- Objecta.
9.- Sigues generós.
10.- Enxarxa't.
11.- Explica.
12.- Mobilitza't.


I per acabar una foto real del Ramon que potser qualsevol dia us el creueu per Manresa (tot i que és més fàcil creuar-se'l pel ciberespai).

5 comentaris:

Eladi i Ana -avis- ha dit...

Estimat fill: En primer lloc us desitgem a tots una feliç tornada de Calafell. També esperem que qualsevol dies propers ens veiem alguna estona. Ara vull felicitar-te per tenir bones amistats com la d´En Ramon Barlam, sens dubte de les seves sàvies reflexions és on rau l´esperança dels que pensem en positiu, en una societat o regna el desànim i la desesperaná. No perdis mai de vista les bones companyies. Petons de colors per a tots. Eladi i Ana.

5 cèntims ha dit...

Eladi,

Moltíssimes gràcies per la teva extraordinària generositat. Com a tu m'agrada la meva feina i la intento fer el millor que sé i puc. Amb persones com tu i la resta de companys de LAcenet és molt fàcil perquè s'apren contínuament.

Una abraçada, també als pares !!!

Anna ha dit...

Ondia que fàcil que ho fa el Ramon, tot sembla tant senzill!!! A veure si som capaços de mobilitzar-nos ..per provar-ho...HI TENIM MOLT A GUANYAR!
Gràcies Ramon per explicar-ho tant clar, i gràcies Eladi per fer-ho arribar!!

Rosa ha dit...

Molt bons consells! Intentaré recordar-los durant el curs ja que ara comencem amb moltes ganes i tot ens sembla fàcil, però a mesura que avança el curs les forces comencen a davallar i haurem de rellegir-los.

Eladi Martínez ha dit...

Pares, Ramon, Anna i Rosa:
Gràcies pels vostres comentaris.
RAMON, com era aquella frase? "Al Ramon el que és del Ramon"? He trobat molt encertat el teu article i fa temps que admiro la teva feina i capacitat. I això és així.
ANNA i ROSA, tan de bo a la nostra escola ens puguem encomanar al màxim d'aquest esperit i fer-lo anar tan endavant com puguem.
PARES, procuraré mantenir les bones companyies, tot i que el Sabina diu que "las malas compañías son las mejores" ;-)
Eladi