Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

27 d’ag. 2012

T'enigmes?

Us agraden els enigmes lingüístics?
Podríem dir que són definicions de mots encreuats però plantejades com un joc de mots. Us agraden?
Aquesta pregunta em va fer un dia d'aquest estiu la Mireia i, com que la meva resposta va ser afirmativa, em va recomanar una pàgina del facebook dedicada a aquests entreteniments: T'ENIGMES?
D'entrada el nom ja em va fer gràcia jugant amb la invitació "T'animes?" però canviant-ne una part per fer-hi aparèixer els enigmes.
Després vaig recordar els "Enigmàrius", que en Màrius Serra va començar a plantejar als matins de Catalunya Ràdio ja fa uns anys (2009?) i resulta que aquest grup de facebook va néixer a partir d'aquest concurs radiofònic i va aplegar un grup de gent d'arreu dels Països Catalans que han trobat aquest espai per a parlar, jugar, pensar i passar-s'ho bomba.

Per si encara esteu pensant si us agraden o no, us poso 2 exemples d'enigmàrius amb la resolució (el número entre parèntesi és el número de lletres que ha de tenir la resposta):

1.- Només treballen quan volen. (6)
2.- Problemes en la transferència. (10)

RESPOSTES:
1.- Si pensem qui treballa quan vol, ens costarà molt trobar la solució. La clau de volta és pensar que "volen" és la tercera persona del plural del verb "voler", però també del verb "volar". Llavors hem de pensar qui treballa quan vola? Els PILOTS.

2.- Una transferència és una transacció monetària entre dos entitats bancàries, és a dir, entre dos bancs, és a dir: ENTREBANCS, que és un sinònim de "problemes".

Si ara ja heu decidit que comenceu a trobar la gràcia a això dels enigmes lingüístics, només puc fer una cosa: recomanar-vos la pàgina del T'ENIGMES on podreu llegir molts d'aquests enigmes i provar d'endevinar-los merament com a espectadors sense dret a vot. Però, si us hi doneu d'alta (primer us han d'acceptar i convidar), podeu participar-hi activament resolent-los i plantejant-ne de collita pròpia.
Jo ho he fet i us deixo jugar a endevinar els que em vaig inventar aquest estiu. Feu un comentari a aquesta notícia proposant les respostes i jo us contestaré i us diré si les heu encertat o no:

3.- Senyores de dubtosa reputació que viuen amb certa incomoditat sota teulada. (6)
4.- De tant adorar el Déu Bacus li ha quedat afectada la pigmentació. (4)
5.- L'afirmació entra amb totes les precaucions, a poc a poc i sense fer soroll. (6)
6.- El xinès incompleix el 5è manament còmodament ajagut. (7)
7.- Com que treballa de nit, no troba companys per jugar a cartes. (6)
8.- Si Elvis Presley era el rei del rock'n'roll, aquest és el rei dels paràsits capil.lars i, encara que no ens agradi, sovint ens l'hem de menjar amb patates. (9)