Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

7 de gen. 2021

Escacs

 Aquesta història també és un cúmul de casualitats afortunades...

Tot va començar quan, després de sentir-ne parlar bé per tot arreu, amb l'Anna vam començar a seguir la sèrie de Netflix "Gambito de dama", una sèrie que narra la vida d'una excepcional jugadora d'escacs. Algun dia el Roc i l'Ona s'hi van quedar una estona a mirar-la i els va sorgir la curiositat.

- Tu, papa, saps jugar a escacs?

I els vaig dir que en sabia una mica. I vaig recordar partides jugades amb el meu pare quan vivia amb ells i, sobretot, algunes partides molt plaents jugades amb el meu sogre a Calafell. De nit, a la terrassa, davant del mar, amb un Jim Beam a la mà i tot el temps del món per davant. Jugant sense pressa, compartint aquells silencis còmplices...

I no sé com va ser que el Roc em va demanar si teníem algun joc d'escacs a casa. Jo creia recordar que en teníem un i vam quedar que a la tarda el buscaria i n'hi ensenyaria. Però va resultar que no en teníem cap. Llavors vaig fer dues coses:

1.- Vaig anar a l'ordinador i vaig imprimir en paper un tauler i unes fitxes per no faltar a la promesa feta...


2.- Vaig trucar l'Anna, que estava a Manresa, i li vaig dir que li demanés a sa mare si ens deixaria el joc d'escacs del Xep.

A la tarda vam estar jugant amb el Roc amb el joc de paper i, sorprès, vaig descobrir que ja sabia moure les peces perquè n'hi havien fet una iniciació a l'escola de Calders. I al vespre va arribar l'Anna amb el joc del Xep...


I aquella nit, havent sopat, vam fer moltes partides, tant amb el Roc com amb l'Ona. I per una estona es van oblidar del mòbil i van estar pendent d'aquelles peces blanques i negres que movien pel tauler.
L'endemà va venir el seu cosí Guiu i tots vam al·lucinar veient com abans, després i durant el dinar s'aixecaven per fer una partida rere una altra!
Segurament serà una flamarada  passatgera, però ni que sigui de tant en tant, si anem practicant el joc dels escacs, hi ha tantes coses bones que en sortiran que no puc evitar fer una primera llista:
  • Deixaran de banda les pantalletes que els absorbeixen durant una estona.
  • Farem una cosa junts, pares i fills, ara que cada vegada en fem  menys.
  • Desenvoluparan la intel·ligència, la capacitat d'observació i reflexió, l'estratègia, la paciència, la capacitat de concentració...
  • Aprendran a frenar la impulsivitat, la immediatesa...

En fi, no em vull fer més il·lusions del compte, però només tornar a jugar amb el joc del Xep i veure'ls a ells jugar-hi ja ha estat una experiència molt bonica i emotiva!

4 comentaris:

Roger Berenguer ha dit...

Brindem per aquest petit gran èxit, esperant que sigui menys passatger del què tot sembla que hagi de ser..

P. d C. i una forta abraçada per tots!!!

Miles ha dit...

Jo, des de sempre, he jugat molt a escacs. El meu pare em va ensenyar quant encara no tenia 7 anys. És un joc fascinant i recordo la meva infantesa i juventud, quan jugava amb l'Escacs Catalònia, com a una de les etapes més enriquidores de la vida. Ara jugo diàriament via telemàtica. Per cert, Gambito de Dama l'he vist dues vegades i en totes dues he aprés.
Ànimssss!
Miles.

Eladi Martínez ha dit...

Roger,
la freqüència ja ha afluixat, però encara de tant en tant surt l'oferta de fer una partida. I com que cada cop em donen més guerra, espero el moment en què comencin a guanyar-me i això els suposi un nou al·licient...
Tot i que les pantalletes tiben molt més...

Eladi Martínez ha dit...

Miles,
sé que els escacs són una de les teves grans aficions. La sèrie de "Gambito de dama" també em va agradar molt. I jugar amb el Roc i l'Ona -mentre ells vulguin- és un gran plaer!
Bon any!