Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

8 de jul. 2019

3r Festival de Titelles del Moianès

És el tercer any... la tercera edició...
El Festival de Titelles del Moianès...
Titelles? Psé...he anat a veure titelles com  mestre a vegades i, mira, mai no havia ensopegat cap espectacle que fos cap meravella i ho considerava una cosa infantil... sense sentir-hi cap altra atracció ni interès...
Però fa uns anys, l'any 2015, la companyia de titelles Rocamora Teatre va instal·lar-se a Calders. Formada pel Carles Cañellas  i la Susanna Rodríguez de seguida van mostrar les seves intencions d'integrar-se al poble i formar-ne part activa i l'any 2017 van presentar el 1r Festival de Titelles del Moianès. Crec que només van ser 3 dies, només a Calders i potser només 3 espectacles. No vaig assistir-hi a cap acte.

Però l'any següent es va anunciar la segona edició i la cosa ja havia augmentat: 2 caps de setmana d'espectacles (un a Calders i un a Monistrol de Calders) i més oferta d'espectacles. Aquest cop si que vaig assistir a un espectacle. Recordo que estava sol amb els nens i, per no quedar-nos a casa, vam anar-hi, sense esperar-ne gran cosa. Era l'espectacle "Puppet Pro" de la companyia Tutiplen i República Tòxica. Abans de començar ens van adreçar unes paraules l'alcalde i el Carles Cañellas com a organitzador del festival. Van explicar les dificultats econòmiques per tirar endavant aquest Festival, però la seva voluntat d'anar-lo fent créixer. Van explicar que tots els espectacles eren gratuïts, però que al final hi havia unes guardioles per col·laborar en el manteniment del Festival en format de taquilla inversa (cadascú paga el que vol en funció de la satisfacció i les ganes de col·laborar). Em va encantar la filosofia del Festival i la qualitat de l'espectacle. Vam riure molt i ens ho vam passar molt bé.

Aquest any quan es va anunciar la 3a edició, ja vaig mirar-me el programa amb molt més interès. Un programa, per cert, molt atractiu tan estèticament com a nivell de continguts. Amb alegria vaig veure que la proposta havia crescut: 3 caps de setmana amb molts espectacles a 3 pobles (Calders, Monistrol de Calders i St. Quirze Safaja): una exposició de titelles de Tailàndia, 8 espectacles, un taller obert d'introducció a la marioneta i una sessió de curts d'animació.
Vaig mirar-m'ho i de seguida em van cridar l'atenció un parell d'espectacles: "Petits suïcidis" de Rocamora Teatre i "Poemes visuals" de la Cía. Jordi Bertrán. També el primer tast de cinema d'animació. I encara altres espectacles que no em quadraven a nivell d'agenda.
Els vaig anar a veure i em van entusiasmar! Primer sorprendre i després entusiasmar. Perquè estic descobrint la capacitat del teatre d'objectes de transmetre emocions i sensibilitat i em meravella. La gran capacitat de dotar d'expressivitat a objectes inanimats amb la precisió dels gestos i moviments i amb el complement dels manipuladors amb els seus gestos i sons.

I cada vegada que vaig a un espectacle i no veig la platea plena em sap greu que els estigui costant una mica d'agafar embranzida amb aquesta magnífica iniciativa del Festival de Titelles del Moianès, però estic segur que, tal i com se'm van guanyar a mi com a espectador de teatre de titelles, acabaran guanyant-se tothom. Penso que aquest Festival de Titelles acabarà sent un festival de referència i posarà Calders al mapa d'esdeveniments culturals (com Tàrrega amb el teatre o Vic amb la música viva). I agraeixo al Carles i la Susanna la seva voluntat, esforç i perseverança per anar fent créixer aquesta iniciativa i amb aquest escrit poso un granet de sorra per tal de contribuir a aquest inevitable creixement: perquè les coses bones acaben triomfant i aquesta no serà l'excepció.

I si els titelles no us diuen res, només us puc dir que us deixeu de prejudicis i ho proveu. Jo ho vaig fer i... va valer la pena!
El proper cap de setmana a St. Quirze Safaja podria ser la vostra oportunitat. Però si no us va bé, no patiu, l'any que ve faran el 4t Festival de Titelles del Moianès i estic segur que serà encara millor!

Us deixo amb un parell de vídeos amb fragments d'espectacles que he vist aquest any i m'han agradat molt.


2 comentaris:

Roger Berenguer ha dit...

A veure si s'aconsegueix! Jo tampoc ho considerava massa seriós, això de les titelles, però veien aquests dos fragments que ens has posat, és veritat que fa apreciar tots els matisos que poden arribar a representar. Ànims i a per la quarta edició!

Eladi Martínez ha dit...

Gràcies, Roger! Tan de bo ho aonseguim!
Eladi