Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

8 de març 2019

8M a l'Oms

És el segon any consecutiu que m'implico fort en la "celebració" del 8M (Dia de la Dona) a la meva escola. Hi havia l'opció de fer vaga, però penso que com a escola som molt més útils si fem del 8M un dia diferent, informant, fent reflexionar i reivindicant la igualtat de gènere que la nostra societat encara no té. I visibilitzant tot aquest treball d'aula en forma de productes exposats que arribin a les famílies,
Com l'any passat, vaig col·laborar a proposar activitats per fer amb els alumnes i, com l'any passat, vaig anar a treballar amb el davantal i el llaç lila.

Enguany, a cada classe que he anat he fet les següents activitats:

1.- Hem explicat quin dia era i hem mirat i comentat 3 vídeos: un de l'infoK que explica les desigualtats al món entre homes i dones i 2 anuncis amb molt missatge (un de Pescanova i un de Marie Claire)

https://www.ccma.cat/tv3/super3/infok/les-xifres-del-dia-de-la-dona/video/5588311/




2.- Hem fet el recompte de carrers de Manresa. Deixant de banda els que tenen noms de llocs geogràfics, de conceptes i de sants i santes, en queden 181 amb noms i cognoms de persones que van fer alguna cosa prou important com perquè se'ls volgués dedicar un carrer. I d'aquests només 10 (!) tenen nom de dona:
  1. COMTESSA ERMESSENDA
  2. CONCEPCIÓ PINIELLA
  3. JOANA HERMS
  4. PILAR COTS
  5. LOLA ANGLADA
  6. ROSA SENSAT
  7. MARIA AURÈLIA CAPMANY
  8. MERCÈ RODOREDA
  9. MONTSERRAT ROIG
  10. MARIA MATILDE ALMENDROS
Hem fet una pinzellada biogràfica de cadascuna d'elles i hem penjat al vestíbul unes plaques simbòliques dels noms dels seus carrers.


3.- Hem llegit i comentat un bonic poema de Maria Mercè Marçal titulat "Vuit de març" i després els he convidat a fer-hi dibuixos per decorar-ne el que teníem penjat en gran format al passadís:

VUIT DE MARÇ
(Maria Mercè Marçal)

Amb totes dues mans
alçades a la lluna,
obrim una finestra
en aquest cel tancat.

Hereves de les dones
que cremaren ahir
farem una foguera
amb l’estrall i la por.
Hi acudiran les bruixes
de totes les edats.
Deixaran les escombres
per pastura del foc,
cossis i draps de cuina
el sabó i el blauet,
els pots i les cassoles
el fregall i els bolquers.

Deixarem les escombres
per pastura del foc,
els pots i les cassoles,
el blauet i el sabó
I la cendra que resti
no la canviarem
ni per l’or ni pel ferro
per ceptres ni punyals.
Sorgida de la flama
sols tindrem ja la vida
per arma i per escut
a totes dues mans.

El fum dibuixarà
l’inici de la història
com una heura de joia
entorn del nostre cos
i plourà i farà sol
i dansarem a l’aire
de les noves cançons
que la terra rebrà.
Vindicarem la nit
i la paraula DONA.
Llavors creixerà l’arbre
de l’alliberament.


I en altres cicles de l'escola s'han fet altres propostes: murals amb cares de dones i cossos de professions tradicionalment masculines, gràfiques comparant el repartiment de tasques domèstiques a les famílies, cartells reivindicatius en anglès, un gran mural amb el símbol de la dona fet a partir de dibuixos feministes i penjat a la façana...
Estic orgullós de com es viu aquesta diada a la meva escola. Crec que és un repte inexcusable per a tos els qui estem implicats en l'educació de les noves generacions. I a la nostra escola entomem el repte!





3 comentaris:

Judit Martinez Codorniu ha dit...

M'encanta a mi també,com enfoca la teva escola el dia 8-M,pau i que duri....jo ahir tampoc vaig fer vaga,tot i que moltes companyes sí,a l'empresa on treballo e 87% de gerents són dones i el 90% de personal...no em puc queixar!!
Encara hi ha molt cami a fer,però ningú diu que anar reeducant les mentalitats arcaiques fos fàcil...mentre siguem dignes del cami que seguim,ja és un orgull!!

Sabina Redondo ha dit...

Genial Eladi! Sense una educació implicada en la causa feminista com la que ens has explicat de la teva escola, no podrem canviar una situació tan injusta com la de moltíssimes dones!
Necessitem més homes com tu fent-nos costat.
Per la igualtat de drets entre homes i dones !

Eladi Martínez ha dit...

Judit i Sabina,
moltes gràcies pels vostres comentaris i la valoració favorable a com enfoquem el 8M a l'Oms i de Prat.
Seguim!
Eladi