Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

13 de maig 2017

La deriva de TV3

TV3 és, de llarg, el canal de televisió que més miro. En primer lloc suposo que per la llengua, però també perquè en general m'agrada l'estil de la seva oferta de programes (culturals, d'entreteniment, informatius...). O almenys fins ara m'hi sentia còmode.
M'agrada "Nit i dia", els Telenotícies, "El Foraster", "Crackòvia", "Polònia", "Trenta minuts", "Zona Zàping", "Ja t'ho faràs"...
No ho segueixo pas tot, ni m'agrada tot, però en general puc dir que, en el meu cas, TV3 és "la meva"... O ho era fins ara...
Aquesta setmana he vist una cosa que no m'ha agradat o, més que això, que no m'ha semblat pròpia de TV3... amb la qual no m'he sentit còmode...

Es tracta del concurs "Joc de cartes", un concurs que enfronta 4 restauradors entre ells buscant una mica de reality show, gènere que potser fins ara no s'havia tocat en aquesta cadena. He vist tots els programes des que va començar (crec que 4) i tot i que ja hi havia un punt que em grinyolava, quan intentaven treure punta i fomentar les polèmiques entre els concursants, els malentesos, etc, fins ara encara ho trobava tolerable.
Però aquesta setmana, quan va acabar el programa que havia enfrontat els restaurants de La Mare de La Font, La Masia del Solà, el Xaloc i La Premsa, on ja hi havia hagut mal rotllos entre alguns dels concursants, convenientment alimentats i exaltats per la direcció del programa... Llavors vaig veure que començava un nou programa titulat "Fora de carta"...
...i de cop vaig veure els 4 restauradors enfocats per una càmera i uns subtítols que deien que no estaven escoltant el que es deia d'ells...
...llavors van ensenyar un plató tipus "Tele5" (Gran Hermano, Sálvame, Supervivientes..) i van sortir uns "tertulians" que em van fer caure de cul: Santi Villas, Daniela Blume, Laura Fa i una ex-concursant del primer programa que ja havia generat una certa polèmica...
I ja en vaig tenir prou!
Vaig veure que intentaven fer-me empassar una versió catalana d'un d'aquests programes de teleescombreria (dels que he esmentat abans) on l'únic objectiu és fer un espectacle semblant als dels amfiteatres romans, intentant que la gent es baralli entre ells, plorin, s'insultin i mostrin les seves misèries... Un model que sempre he detestat i que no he entès mai que tingués tanta audiència.
I me'n vaig anar al llit a llegir, pensant que no m'agradava la deriva que prenia TV3 si agafava aquest rumb per intentar millorar audiències seguint models d'altres canals que a mi no m'agraden.
I, com que no el vaig veure, no us puc dir exactament com va anar, però avui he llegit l'article de la Mònica Planas a l'Ara, a la seva secció "CríticaTV". Es titulava "Fora de carta i fora de lloc" i deia algunes coses que confirmaven les meves sospites:

  • ...l’estrena del Fora de carta que vam veure a continuació, com una seqüela televisiva, és un esperpent. 
  • És un debat al voltant de l’episodi del concurs que acabàvem de veure, creat amb l’estratègia d’agafar col·laboradors eficaços d’altres tertúlies i espais de Telecinco (...) que han de sembrar suspicàcies entre amos dels restaurants sobre la seva actuació...
  • Es tracta de construir conflicte mediàtic gratuït entre els concursants. 
  • La vulgaritat del programa, impròpia d’una televisió pública i insòlita a TV3 sabia greu, fins i tot, per les cares dels amos dels restaurants, que semblaven veure’s engolits per una maquinària televisiva que no s’esperaven. 
  • S’increpaven amb arguments que els ferien i se sentien qüestionats a nivell personal i professional. 
  • Els futurs concursants de Joc de cartes que ja han gravat la seva participació, ¿voldran ara formar part d’aquest espectacle posterior tan rònec per convertir-se en diana de retrets, acusacions i impertinències? 
  • Deixar l’audiència de la tele pública en mans de la legió de fans que té Daniela Blume a les xarxes socials per crear enrenou tampoc sembla una estratègia sòlida. 
  • El programa és el primer projecte que s’aprova i s’executa sota la direcció de Vicent Sanchis. Si copiar el model xaró de Telecinco és la solució per als problemes de TV3, és decebedor, perquè vol dir que ja s’ha entrat en la dinàmica desesperada del “tot per l’audiència”.
Evidentment, això és només una opinió personal que pot ser o no compartida i potser hi ha una majoria que aprovarà aquest canvia de rumb en el to de la programació de TV3. Però personalment a mi no m'agrada i tinc la sensació que la cadena de televisió amb què em sentia identificat fins ara comença un canvi de rumb cap a un model que no m'agrada.
Tan de bo només hagi estat un "experiment" per veure com responia l'audiència i no sigui una tendència que s'escampi a la resta de la graella televisiva de TV3.

5 comentaris:

Pilar ha dit...

Eladi, tens tota la raó. Jo he vist el programa d'aquesta setmana amb la il·lusió de veure restaurants propers. El meu desencís va començar aviat. Trist que TV3 no hagi filtrat parts del programa. No m'ha agradat.

Anònim ha dit...

Em vaig posar nervios i tot. Bastant desagradablo tot plegat

Roger Berenguer ha dit...

Jo no m'ho vaig mirar, però si és això que dius crec que és lamentable que "la nostra" televisió pública hagi de caure en els paranys de la teleporqueria. Si és així, a mi també m'hi veuran poc!

Anònim ha dit...

Diuen que en una televisió pública no importen els audiències però a la hora de la veritat... Ja saps, si no pots vèncer al enemic, uneix-te. Que consti que a mi no m’agraden aquests programes, de fet fa més d’un lustre que no sintonitzo un canal de televisió, sobrevisc a base de pel·lícules i sèries.

Eladi Martínez ha dit...

Resposta comuna a tots el que han comentat la notícia de "La deriva de TV3": si tots pensem igual i TV3 no segueix els nostres criteris és que som una minoria silenciosa?
I em vaig descuidar de dir que ja vaig percebre aquest "gir" de TV3 en l'edició d'enguany de "Oh, happy day", amb una presentadora lluint palmito i intentant entrar en xafarderies i aspectes personals dels concursants, a part de valorar més criteris de "targets d'audiència" que no pas musicals en les votacions i eliminacions dels concursants...
Pel que sembla, això només acaba de començar...