Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

30 d’abr. 2016

The art of the brick

Avui us vull parlar d'una exposició: "THE ART OF THE BRICK", l'exposició que anuncien tot sovint pels mitjans de comunicació sobre les escultures fetes amb peces de Lego.
Vam pensar que als nens els  agradaria i... sÍ, els va agradar. Però és que a mi em va
E-N-C-A-N-T-A-R!!


L'autor és NATHAN SAWAYA, un artista nord-americà de 43 anys que, després d'estudiar Dret i exercir d'advocat, es va adonar que el feia més feliç fer escultures amb peces de Lego i va perfeccionar tant aquesta habilitat que ara ha esdevingut la seva principal ocupació amb la qual viatja per tot el món amb les seves espectaculars exposicions.

A partir de milers i milers de peces de Lego i alguns esbossos previs, és capaç de reproduir de manera fidel qualsevol cosa que es proposi.




Pel que havia vist de l'exposició, jo em pensava que bàsicament el que feia eren reproduccions d'obres d'art famoses i, en part, era així.
Per exemple, hi ha una part que són imatges en 2D de quadres famosos (i alguns d'originals). És a dir, sobre una superfície va posant peces de Lego, combinant els colors fins aconseguir reproduir qualsevol quadre.
Mireu aquesta aproximació d'un quadre que representa un primer pla d'una amiga seva. Si ho mirem de prop no aconseguim endevinar què ha volgut representar, però si ens allunyem una mica descobrim què s'hi amagava...



Amb aquesta tècnica hi ha reproduccions de quadres famosos de Leonardo, Rembrandt, Monet, Van Gogh, Munch... I, ja en 3D, fa reproduccions al.lucinants a tamany real d'escultures tan famoses com "El pensador", "La Venus de Milo" o fins i tot el drac de Gaudí del Park Güell. Aquí teniu un petit recull d'aquesta part de l'exposició.

Després hi ha un seguit d'escultures que reprodueixen de manera extraordinàriament fidel objectes reals, ja sigui a tamany real o augmentats. En el següent recull podeu veure: unas immensa mà que aguanta una peça de Lego, un violoncel, dues peces gegants d'escacs, un globus terraqui, una mà descomunal, dos ancians donant-se la mà, un home a punt d'obrir un regal sobre el seu llit, un home assegut en una butaca i un nedador en acció.
És fantàstic veure com és capaç de reproduir el dinamisme i les expressions de les figures humanes i els detalls dels objectes a partir de les peces rectilínies...

I finalment hi ha la part que a mi més em va sorprendre, que són les obres més creatives i simbòliques en les quals a partir de figures reals ha generat escultures al.legòriques que et conviden a reflexionar sobre diferents aspectes com la por, la soledat, l'estrès, la diversitat...
Us ofereixo un recull final amb obres que em van commoure, sorprendre i sacsejar:
  • CROWD: gent atrafegada passejant per Nova York (si es mira de lluny es pot descobrir una imatge global formada per la gent i els grafittis de la paret).
  • WRITER: un home amb un llapis gegant amb el que pot crear el que vulgui...
  • COMPUTER: un braç que surt de la pantalla d'un ordinador per demostrar la gran influència de les tecnologies.
  • STOP, LOOK AND LIVE: tres rostres que sorgeixen dels 3 llums del semàfor per cuidar-nos.
  • STEPLADDER: un home que s'ajuda de si mateix per superar les dificultats.
  • WOMB: un home que busca un refugi per sentir-se segur.
  • MY BOY: la desesperació d'un pare que ha perdut un fill.
  • DARK DESPAIR: el reflex de la desesperació quotidiana.
  • STAIRWAY: una escala cap al nostre propi interior on podem trobar el que busquem fora.
  • INCOMPLETE: com sempre ens falta alguna cosa per sentir-nos complets del tot.
  • BUILDING RED: com sempre estem desmuntant-nos i tornant-nos a muntar.
  • CIRCLE TORSO, TRIANGLE TORSO, SQUARE TORSO: una reflexió sobre les diferències entre les persones a partir de formes i colors.
  • UNTITLED: a vegades per molt que ens esforcem no aconseguim moure'ns de lloc...
  • SELF: una al·legoria de la vida del mateix Sawaya amb l'artista acolorit que surt de l'interior d'un gris advocat.
  • DISINTEGRATION: com els vents de la vida van erosionant la nostra individualitat.
  • YELLOW: obrir-se al món per treure el que tenim dins i deixar que entri dins nostre el que hi ha fora.
  • HANGING ON THE EDGE: algú que penja del precipici i s'aguanta només per un dit... però resisteix i... potser se'n sortirà.
  • GREEN TORSO: algú que es desprèn del seu cap per buidar-lo de tot el que li fa nosa o el perjudica.
  • CRACKED: algú que se sent esquerdat cada dia al matí, abans de sortir al camp de batalla...

I encara hi ha moltes més escultures de les que us he ensenyat. Es necessiten ben bé un parell d'hores per gaudir a fons de tota l'exposició. Per exemple, també és molt espectacular la sèrie de fotografies recollida sota el títol "IN PIECES", una col.laboració entre Sawaya i el fotògraf Dean West: unes magnífiques fotos en que alguns elements no són reals sinó construccions de Lego. Aquí en teniu una mostra... fixeu-vos bé amb el paraigües...


En fi, que si en teniu ocasió, jo no me la perdria.
Al Centre Comercial les Arenes de Barcelona fins el 12 de juny.
No us en penedireu!

5 comentaris:

Anna ha dit...

Una exposició increïble, fantàstica...molt recomanable ..tant per petits com grans

Roger Berenguer ha dit...

A veure si m'hi puc escapar amb els nebots. Ja me n'havien parlat molt bé i ara m'has acabat de convèncer!

Eladi Martínez ha dit...

Val molt la pena, Roger!
Eladi

Anònim ha dit...

No s'han quedat pas curts amb el preu, 14,5€ poca broma! Ni que et convidessin a dinar també.

Eladi Martínez ha dit...

pons007, per Atrápalo costen 8'50 i els nens 1'50...
Però de totes maneres, penso que valen la pena!
Eladi