Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

2 de gen. 2016

César Bona

En César Bona és un mestre saragossà de 43 anys que fa uns mesos va estar nominat als premis Global Teacher Prize, com un dels millors 50 mestres del món.
Vàries vegades he sentit a parlar de la seva bona tasca i dels mètodes que fa servir i m'ha interessat el que he anat coneixent, fins al punt que he demanat als Reis que em portin el seu llibre: "La nueva educación" (Plaza&Janés).

Ha treballat en diferents escoles i s'han fet conegudes algunes de les coses que ha aconseguit:
  • En un centre amb una immensa majoria d'alumnat gitano que feia molt absentisme va demanar-los que ells li ensenyessin alguna cosa a ell. Alguns alumnes van començar a ensenyar-li a tocar el "cajón" (instrument de percussió) i d'aquesta manera va aconseguir que tots assistissin regularment a les classes.
  • En una escola rural, on hi havia pocs alumnes i mal avinguts per baralles familiars, va preparar una pel.lícula de cinema mut ("La importancia de llamarse Applewhite") en que els alumnes havien d'interactuar sense haver de parlar, va implicar-hi totes les famílies i va aconseguir estrenar la pel.lícula a la plaça del poble i millorar la relació de les famílies (si voleu veure el tràiler cliqueu aquí). A més a més el projecte va ser premiat amb el premi CreArte del Ministerio de Cultura per l'estímul de la creativitat i un altre premi del Festival Internacional de l'Índia de Cine per a Nens .
  • En una altra escola a partir de l'arribada d'un circ van començar a investigar i van acabar enviant una carta al Rei d'Espanya i creant una protectora d'animals virtual ("El cuarto hocico") que es va acabar convertint en una ONG internacional anomenada "Children for Animal", apadrinada per la prestigiosa primatòloga Jane Goodall.
  • En l'escola on treballa actualment té l'aula dividida en 5 "continents" que treballen cooperativament a partir de projectes. Els 22 nens de la classe tenen un càrrec (el "Cap de reciclatge", el "Defensor de la lectura", la "Curiosa", l'"Apuntacites", el "Cabdill dels sublevats", l'"Historiador"...).
Perseverança, Creativitat, Curiositat, Sentit Comú, Responsabilitat, Compromís social, Respecte, Participació, Reptes, Positivisme, Sentit de l'humor... les paraules que surten destacades en les seves entrevistes fan venir ganes de saber més coses d'ell, del que pensa i aplica en el dia a dia a les escoles on treballa.

Mentre espero que m'arribi el llibre (perquè em sembla que m'he portat força bé i confio que me'l portaran) us deixo amb algunes de les seves idees extretes d'aquestes entrevistes que li han fet per diferents mitjans de comunicació:
  • El meu "sistema" és parlar molt amb el nen que jo era...
  • Cal ser capaç per un moment de deixar les intenses programacions i imposar el sentit comú...
  • Alguns parlen de mi com un mestre innovador però jo crec que he tornat a allò bàsic...
  • La curiositat és molt important. Si obres aquesta porta als nens estaran aprenent sempre. I l'escola hauria de tendir a convidar els nens a participar en la societat, a estimular el seu compromís social...
  • Cal gaudir a classe. Jo m'ho passo molt bé. De vegades interactuem de manera que ens oblidem que som mestres i alumnes, i són moments molt bonics...
  • Els nens han de gaudir de la seva infància i els pares dels seus fills. Als nens que es passen 3 o 4 hores fent deures i van a tantes extraescolars com s'entesten a apuntar-los, se'ls està robant la infància (...) Jo els animo que acabin les seves tasques a l'escola, que aprenguin a valorar el seu temps...
  • Cal animar-los a cooperar i a ensenyar-los que l'empatia i el respecte és el més important...
I per acabar, un parell de links on podreu llegir més detalls de la seva feina:

http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2015-10-08/cesar-bona-mejor-profesor-espana-global-teacher-award_1048371/

http://www.elmundo.es/espana/2015/02/02/54ce67d3e2704e3f168b457e.html