Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

24 de set. 2019

Amb la "C": condrocalcinosi

Fa uns mesos que he après una nova paraula:

CONDROCALCINOSI.

La condrocalcinosi és una malaltia reumàtica que provoca l'aparició de cristalls a les articulacions. Són cristalls de pirofosfat càlcic que es van dipositant a l'interior dels cartílags articulars. En molts casos és una malaltia que no dóna cap símptoma i la gent que la té ni se n'adona. En alguns casos, els cristalls provoquen esporàdicament la inflamació del cartílag amb presència de líquid, dolor intens, escalfor local i dificultat per al moviment de l'articulació fins que l'episodi remet.
L'origen de la malaltia és aleatori i injustificat. En un reduït nombre de casos hi ha un component hereditari...

La meva mare té condrocalcinosi...

Al mes de gener, un mal dia, sense cap raó aparent el genoll dret em va començar a fer un mal considerable que va arribar a fer-se insuportable. A l'hora d'anar a dormir anava coix perdut i em va costar hores poder dormir perquè el dolor era intens i cada petit canvi de posició era un suplici. L'endemà el dolor va començar a remetre paulatinament fins que ja només va ser una ombra.

Vaig anar al metge.
El metge em va demanar una radiografia.
La radiografia semblava normal.
Li vaig comentar que la meva mare patia condrocalcinosi.
Va tornar a mirar la radiografia.
El que abans li havia semblat inestimable, li va plantejar el dubte de si podia ser un principi de condrocalcinosi.
Em va derivar al traumatòleg.
Van passar els mesos corresponents (sanitat pública) i durant aquests mesos vaig tenir 2 nous episodis de dolor intens aparegut de cop i volta sense raó aparent.
Va arribar el dia de la visita al traumatoleg.
Va mirar la radiografia i em va confirmar que allò era condrocalcinosi: una malaltia reumàtica.
Em va derivar al reumatòleg.
Van passar els mesos corresponents (sanitat pública) i vaig anar al reumatòleg.
Em va confirmar el diagnòstic i em va dir que poca cosa hi havia a fer a part d'anar estudiant si els episodis eren freqüents o molt espaiats per plantejar algun tipus de tractament.

Em va dir que per la condrocalcinosi podia seguir fent el mateix esport que feia abans, però jo ja he comprovat que amb el meu sobrepès l'impacte de córrer no era gens bo per als meus malmesos genolls (tots dos meniscos operats), així que he decidit canviar d'esport...

... però això ja serà un altra notícia.
De moment aprengueu-vos la paraula: CONDROCALCINOSI.
Qui sap si algun dia us farà guanyar algun concurs...

4 comentaris:

Judit Martinez Codorniu ha dit...

Amb la C condrocalcinosi i guanyo el rosco....jajaja....ostres Eladi sap molt de greu bonic,ja saps que el Dani no té això mateix però sí va des de fa molts anys amb els dos meniscos trencats i amb la bicicleta ha trobat aquell esport que sent que respecta les seves limitacions i que l'estimi......si aquesta patologia s'ha volgut instal.lar al teu cos doncs mira,que hi farem,però de mica en mica i estic seguríssima trobaras l'equilibri entre tenir-la i ni adonar-te'n ja que de ben segur trobaras la manera d'esquivar-la i viure de manera que ni te n'adonis que hi és.....ja ho veuras!!
Molts ànims libra,gran hereu,petons de colors!!

Eladi Martínez ha dit...

Gràcies, Judit, ja has vist que agafo el mateix camí que el Dani amb la bicicleta, però em sembla que no arribaré tan lluny com ell...
Una abraçada!
Eladi

Roger Berenguer ha dit...

Una més que arriba quan poses el 5 davant! Ja estic escagarrinat per l'any que ve!!! Ànims!!!

Eladi Martínez ha dit...

Aiii, Roger... "si te hubiera conocido antes..." ;-)
Eladi