Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

27 de set. 2015

27S: on XXX "alguna cosa" comença

Aquest matí ja m'he llevat amb emoció, sentint les notícies. Gent que ha volat expressament des de l'estranger per poder exercir el seu dret a vot, gent molt gran o malalta que s'ha esforçat per desplaçar-se fins els col.legis electorals, gent que anava a votar amb fotos de familiars i amics desapareguts...
M'estava votant a sobre!!!

Finalment al migdia hem agafat les bicis i hem anat tots 4 a votar immortalitzant aquest moment històric.




Després he anat passant les hores enganxat a la ràdio, al 3/24 i al facebook fins que al vespre han tancat els col.legis i han començat a sortir sondejos, enquestes i els primers resultats.

Les primeres sensacions han estat menys favorables del que jo esperava... i quan encara no havíem arribat a la meitat de l'escrutini general, m'han arribat els resultats de Calders, que aquests sí que responien al que a mi m'agradaria: participació de gairebé el 83% i un 75% de vots per a Junts pel Sí.



Però a nivell general de tot Catalunya les coses no han anat tan bé com jo hagués volgut.
És cert que Junts pel Sí ha guanyat de manera aclaparadora (gairebé un 40% dels vots i 62 escons) i molt lluny de la segona força. Però això no ens ha de fer oblidar que CIU i ERC juntes, al 2012 van treure 71 escons i més d'un 44% dels vots. I ara hem reculat...
Si volem afegir-hi la CUP per completar el bloc independentista, al 2012 van obtenir 74 escons (47'8% dels vots) i ara només 72 (mantenint el 47'8% dels vots) sense aconseguir arribar al desitjat 50% dels vots.

Per contra, hi ha l'augment descomunal de Ciutadans, que passa de 9 escons (7'57% dels vots) a 25 (17'91% dels vots). I si ajuntem el bloc del "No a la independència" (Ciutadans + PP + PSC), malgrat que PP i PSC hagin perdut suports, el total puja de 48 escons a 52, (d'un 34'98% a un 39'16%). Aquí no puc comptar els vots de Catalunya Sí Que Es Pot perquè no han deixat clara la seva posició.

Així doncs, VICTÒRIA AGREDOLÇA.

Volia titular la notícia "27S: on tot comença", però a darrera hora he volgut ratllar el "tot" i canviar-lo per "alguna cosa". És a dir, "27S: on alguna cosa comença".
I ara faltarà veure què serà "aquesta cosa".
Caldrà veure com treballen JxS i la CUP plegats, si es posen d'acord en les decisions de país o comencen a barallar-se, discutir i no deixar avançar el procés per les seves divergències ideològiques.

La meva esperança és que en tots aquests anys mai no hem reculat i, per tant, ara espero que aquests resultats també ens permetin fer una nova passa endavant. Confio en els polítics que han estat al capdavant del procés en tots aquests anys i confio que sabran trobar el rumb més adequat per continuar endavant sense recular i seguir avançant cap a la independència.
No hem pogut fer un referèndum "comme il faut", no hem pogut superar el 50% dels sufragis, però està clar que hi ha una gran majoria (com a mínim del 47'8%) que vol la independència del Catalunya. I la resta no està clar què vol perquè alguns no s'havien posicionat clarament.
Potser ara es mouran peces per poder celebrar el referèndum que deixaria més clares les coses, potser es tirarà per una altra banda... haurem de tornar a esperar moviments...

En fi, me'n vaig a dormir amb una lleugera decepció respecte de les altíssimes expectatives que tenia. Sí, au, vinga, ja podeu dir-me il.lús, naïf o tot el que vulgueu, jo havia somiat una victòria més àmplia.
Però HEM GUANYAT! I hem guanyat clarament. I som molta gent!
I demà tornarem a recuperar tota la il.lusió per imaginar noves passes que ens acostin a l'horitzó somiat. I esperarem amb il.lusió els propers moviments que es vagin anunciant des del nou govern de Catalunya que s'ha compromès a iniciar un procés cap a la independència... i a culminar-lo en 18 mesos.

Acabo amb unes consideracions generals:
  1. Que bé que hagi anat a votar tanta gent (un 77'46%) encara que potser hagi perjudicat els interessos del "Sí". Visca la democràcia!
  2. Que bé que el PP hagi tingut una gran baixada (de 19 a 9 escons), però quina por que Ciutadans hagi tingut una estratosfèrica pujada (de 9 a 25 escons).
  3. M'alegro que la CUP també hagi tingut uns excel.lents resultats (ha pujat de 3 a 10 escons) perquè crec que han fet una molt bona feina durant la darrera legislatura, que s'han guanyat la confiança de molta gent i que tenen uns ideals socioeconòmics que m'agrada que puguin tenir cabuda dins del Parlament.
  4. M'alegro que UDC hagi desaparegut del mapa polític català. Bon vent i barca nova!
  5. Espero que CSQEP defineixi la seva postura nacional, ara que ha vist que el seu somiat creixement ha quedat estroncat i fins i tot ha empitjorat els resultats de Iniciativa del 2012.
  6. i, finalment, caldrà veure què passa a les eleccions generals a Espanya aquest desembre. Això acabarà de donar els elements que intervindran en els propers moviments d'aquesta partida... Em sembla que Pablo Iglesias es desinfla, em sembla que Pedro Sánchez no té carisma, em sembla que Mariano Rajoy ha quedat tocat i enfonsat amb les seves darreres actuacions estel.lars i em fa por que potser Albert Rivera pujarà com un coet... 
Demanem una altra bossa de crispetes que està a punt de començar una altra pel.lícula...
(notícia redactada amb el 97'30% escrutat... per si hi ha hagut algun canvi d'última hora...)

6 comentaris:

Anna ha dit...

El camí serà més llarg però l important és que arribarà la victòria ....poc a poc....pas a pas

Eladi Martínez ha dit...

Sí, Anna, tenim ganes d'arribar-hi i una certa pressa, però sempre he dit que prefereixo trigar una mica més a arribar però fer-ho bé i arribar-hi tots junts que no fer-ho ràpid i malament...
Visca Catalunya lliure!

Eladi

Anònim ha dit...

Potser massa participació i tot, amb menys hagués anat millor... I felicitar a Ciutadans que sempre es de bona educació felicitar al segon

Roger Berenguer ha dit...

És curiosa per això la lectura que en fan a Madrit, molt curiosa. No serà que tenen una mica de "canguelo"....?

És veritat que amb menys participació hauriem tret més escons, però llavors dirien que no representava a la majoria del cens. I sincerament, crec que no podem aspirar a més del que s'ha fet. El "cinturó roig" és molt "cinturó roig"! (en aquest cas roig/taronja...)

Roger.

Eladi Martínez ha dit...

pons007, mai no podem queixar-nos de "massa" participació. En democràcia hem d'aspirar que participi sempre el màxim de gent.
Ara a veure si en Baños i en Mas es posen d'acrod...

Eladi

Eladi Martínez ha dit...

Roger,
ara toca tornar-se a concentrar en la partida d'escacs i estudiar bé la partida. Els nostres possibles moviments i preveure quins moviments faran els altres... Com més hores passen més valoro que hem fet un nou pas endavant, però ara hem de rumiar bé la propera jugada: la investidura de la presidència, els acords entre les forces independentistes i els primers moviments cap a la República Catalana, moviments petits i discrets, però petits moviments perquè el "procés" continui avançant inexorablement...

Eladi