Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

9 d’ag. 2011

Passejar per una llibreria

Fa uns dies vaig haver d'anar ben d'hora a Manresa i, com que era molt a prop, vaig gaudir d'un dels petits plaers que feia temps que no practicava: passejar per una llibreria.
Vaig entrar al Parcir a un quart de deu. Acabaven d'obrir i no hi havia ningú. Vaig anar passejant per les piles de llibres de les novetats i seguint uns passos progressius. Primerament només és la vista que es va deixant seduir per les portades. Llavors hi ha alguns llibres que demanen un pas més: agafar-los entre els dits i sospesar-los mentre es llegeix la contracoberta amb la petita sinopsi de l'argument. Encara hi ha un grup selecte que et demanen un tercer pas: fullejar l'índex o fins i tot obrir-lo a l'atzar i llegir un fragment, com qui paladeja el vi d'una ampolla en un tastet, sabent que no la comprarà.
Evidentment parlo d'aquest passejar sense pressa per una llibreria (no pas d'entrar-hi anant de cara a la idea per comprar una cosa concreta i marxar). Les llibreries sempre m'han atret com un petit temple de cultura i, si tingués temps i calers en sortiria sempre ben carregat (tot i que ara a casa ja no queda espai físic per entaforar-hi més llibres).

Recordo com m'havia passat a les desaparegudes llibreries Xipell i Símbol de Manresa, a la Sobrerroca Centre, a l'aparador de la llibreria Roca del C/Sant Miquel, a la botiga de còmics del "2 de Piques". Em passava quan abans no hi havia l'Abacus a Manresa i anàvem un cop l'any, a l'estiu, al de Barcelona i en sortíem carregats de tot tipus de llibres (novel.les, poesia, educatius per a l'escola...). En passa quan entro en una llibreria d'una ciutat on estic de vacances (a Cadaqués, a Calafell...)
Sempre m'han atret les llibreries perquè hi veig un munt de coses que m'interessen, que m'agradaria llegir i que voldria tenir a casa per consultar sempre que volgués.

I aquesta sensació també l'he tingut en dos altres escenaris:
1.- Quan rebo el llibret de la programació del teatre Kursaal i començo a llegir els espectacles que hi programen. Voldria anar a veure'ls tots: teatre, dansa, circ, música clàssica, música moderna i fins i tot els infantils. Després el temps disponible i la butxaca m'obliguen a fer una selecció, però d'entrada...
2.- Quan anava a les botigues de discos d'Andorra amb els meus avis fa molts anys (tot eren vinils...). Anava badant per tots els prestatges i tenia ganes d'agafar-ho tot: jazz, bandes sonores, pop-rock...

I sé que a altres persones els pot passar en altres escenaris: en una botiga de roba, en una ferreteria, en un Saló de l'Automòbil...
Cadascú té els seus interessos, però a mi em passa passejant per una llibreria: un petit plaer ben econòmic...

4 comentaris:

Mª Dolors ha dit...

Eladi: Ja estavam enterats qué "Els LLibres" es lu teu, dons la teva inteligencia u demostre, sino fos axís no tindrias la feína qué el seu dia vas tria, petons de colors. Mª Dolors

Anna ha dit...

Ostres quantes floretes... com l ensabones eh...com es nota que utilitzes el seu bon saber i ganes d´escriure...
Mama, que se't veu el llautó!!! Ja,ja, ja,....

Eladi Martínez ha dit...

Senyores... calma i tranquil.litat... M'agrada passejar i remenar per una llibreria però no crec que això vulgui dir que sóc molt intel.ligent. I pel que fa a la feina que he triat... em sembla que a la mateixa família n'hi ha uns quants que hem triat la mateixa, no?
En fi... fins a la propera...
Eladi

Anna ha dit...

...si, si a la família n´hi ha uns quants que hem triat el mateix ofici i la veritat no som pas iguals,....bé potser sí,com l´ou i la castanya....