Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

21 d’ag. 2011

Top manta: el gat i la rata

Aquí a Calafell cada dia podem veure la mateixa coreografia.
D'una banda hi ha els agents de la Policia Local de Calafell. De l'altra un grapat de subsaharians que munten i desmunten les seves parades del top manta.

Escena primera:
Els nois negres arriben carregats amb les seves bosses i un llençol blanc. Paren el llençol a la vora del Passeig Marítim i l'omplen de la seva mercaderia (dvd, bosses, rellotges, samarretes...). Mentre amb un ull estan pendents de la clientela, amb l'altre van escrutant l'horitzó, pendents d'una presència que saben que arribarà i que els exigeix canviar el pas...

Escena segona:
Pel mig del Passeig, amb pas tranquil, avança una parella d'agents de la Policia Local. Van xerrant tranquil.lament entre ells i porten un rumb fàcilment previsible.

Escena tercera:
Quan la parella de policies locals s'apropa a la zona dels venedors del top manta, algú dóna l'avís i, amb una rapidesa i agilitat que demostra les moltes vegades que han realitzat aquesta operació, recullen tota la mercaderia dintre del llençol que els feia d'expositor. Després carreguen aquest enorme farcell a l'esquena (semblen exemplars de l'espècie del temible home del sac) i s'endinsen cap a la platja on resten lleugerament amagats rere una pila de tumbones, un contenidor o qualsevol objecte que els amagui dels policies.

Escena quarta:
Els agents de la policia local passen tranquil.lament per la zona on estan amagats els venedors negres. Saben que són allà, però res no destorba la seva animada conversa ni els fa canviar l'itinerari i segueixen caminant fins que ja estan un tros més enllà.

Escena cinquena:
Els venedors a mesura que caminen els policies van sortint dels seus amagatalls i tornen a muntar la parada al mateix lloc d'abans. I allà segueixen venent fins que tornen a venir els policies i repeteixen la coreografia.

I veient cada dia aquesta estúpida coreografia del gat i la rata em venen al cap unes quantes preguntes:
  • Si de veritat volen eliminar les vendes del top manta perquè no fan alguna cosa més que passejar fent la vista grossa?
  • Per què no els segueixen platja endins o perquè no envien agents vestits de paisà per ser realment efectius?
  • Si fem la vista grossa perquè en el fons pensem que són persones amb unes grans dificultats que necessiten guanyar-se la vida, com els expliquem als comerciants "legals" que paguen els seus impostos i tenen tots els permisos que també permetrem aquesta altra modalitat de venda?
  • I els compradors? Si entenem els motius pels quals hem d'eliminar aquestes vendes del top manta, per què no para d'aturar-se gent en aquestes parades a regatejar i a comprar?
En fi, com tantes altres coses: un problema complex que no sabem o no volem solucionar i amb el qual anem jugant a la puta i la ramoneta... i qui dia passa any empeny... però el problema segueix allà i ni millora la situació dels venedors del top manta, ni dels comerciants "legals", ni es dignifica la feina de la policia local que ha d'anar fent el paperot.

Un cop em van explicar un sketch del genial humorista Gila.
Estava davant d'un cotxe espatllat, hi anava donant voltes rumiant i de cop s'aturava i deia: "Voy a ser Franco: ni lo arreglo, ni me voy" (i en temps del franquisme, aquesta F de Franco donava tot un altre sentit a la situació, tot i que a nivell oral fos idèntic a "franco" i permetés passar la censura...).
Doncs això, però en comptes d'un cotxe espatllat, els venedors del top manta.