Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

22 de març 2011

Mites i llegendes

AQUESTA ÉS UNA NOTÍCIA LLARGA (he tardat dies a anar-la preparant)... AGAFEU-VOS-HO AMB CALMA. FINS I TOT PODEU FER-NE UN TROS AVUI I UN ALTRE TROS DEMÀ... PERÒ ESPERO QUE VALGUI LA PENA.

L'altre dia entrava a l'escriptori i la vista se me'n va anar al llom d'un llibre. I vaig pensar en alguns episodis històrics que de sempre m'han impressionat, impactat, seduït... D'aquells que si un dia n'ensopegues un documental per la tele, t'hi quedes enganxat fins al final.
Potser per a alguns podran ser l'arribada de l'home a la Lluna, la mort de Paquirri o la vida de Belen Esteban, però per a mi, els meus "mites i llegendes" són:


1.- Epopeies
1.1.- VIVEN:
El que ha originat aquesta notícia.
Octubre de 1972. Un petit avió uruguaià amb 45 passatgers cau al mig dels Andes. Uns quants moren en l'impacte i d'altres en els successius dies a causa de les ferides, les temperatures de 30 ºC sota zero, els allaus de neu i la fam. Els supervivents, quan s'assabenten que s'ha suspès el rescat i els donen per morts, prenen la decisió de menjar la carn dels que han mort i salvar-se pels seus propis mitjans. Dos d'ells (Roberto Canessa i Fernando Parrado) acaben travessant els cims més alts d'Amèrica fins que troben ajuda i poden rescatar els 16 supervivients que han passat 72 dies al mig dels Andes.
Impressionant!!
(Més informació)

1.2.- TITANIC
Abril de 1912. El trasatlàntic més gran i luxós de l'època, topa contra un iceberg en el seu viatge inaugural i s'enfonsa a l'Oceà Atlàntic a unes 600 milles de Terranova. En unes aigües gelades i amb un nombre insuficient de bots salvavides, moren més de 1515 persones i la notícia trasbalsa el món sencer.
Al 1997 l'enèssima pel.lícula que recrea aquests fets, però la més espectacular, "Titanic" (dirigida per James Cameron i protagonitzada per Leonardo DiCaprio), guanya 11 Òscars i torna a posar el mite de moda.
(Més informació)


2.- Desastres històrics
2.1.- HOLOCAUST NAZI
És una història absolutament increible. Sembla de ficció, però és real.
Adolf Hitler obté democràticament el poder a Alemanya el 1933 i un cop allà inicia una política d'expansió militar i d'aniquilació de totes les races considerades "inferiors": homosexuals, discapacitats físics o psíquics i, sobretot, tot el poble jueu. I tot per contribuir a la supremacia de la raça ària.
Fins a la rendició dels alemanys el 1945 van morir més de 6.000.000 de persones, la majoria en camps de concentració on eren obligats a realitzar treballs forçats, malvivien en pèssimes condicions i, si resistien tota aquesta precarietat, acabaven morint a les cambres de gas.
(Mes informació)

2.2.- GUERRA CIVIL ESPANYOLA
Un altre episodi increible, però molt més proper. Històries explicades pel meu avi Emili en primera persona i fortament enregistrades a la meva memòria amb el desig de no haver de viure-les mai.
El 1936 una part de l'exèrcit proclama un cop d'estat militar i provoca la divisió d'Espanya en dues meitats que s'enfronten a mort. En tots dos bàndols es produeixen episodis esgarrifosos en que matar i morir és la cosa més fàcil i ràpida del món i no fan falta gaires raons. Al 1939 es dóna per acabada la Guerra, però la segueix un capítol tant o més horrorós: la Posguerra, un període en que els vencedors tenen carta blanca per fer el que vulguin amb els vençuts, que, sí poden, fugen a l'exili per salvar la pell.
Èpoques de terror i de pensament únic. Una història que ningú no hauria d'ignorar ni d'oblidar per aconseguir que mai més no es torni a repetir.
(Més informació)


3.- Atemptats
3.1.- J. F. KENNEDY
El novembre de 1963, mentre el president nordamericà John F. Kennedy feia una visita a Dallas, és assassinat per un tret misteriós.
Al cap de poques hores es deté un sospitós (Lee Harvey Oswald) que en un dels trasllats policials també és assassinat. Tot plegat esdevé un cas misteriós en que no hi ha res de clar. Sembla que molta gent estava interessada en que Kennedy desaparegués, però ningu no ha tingut prou poder o valentia per esclarir els fets. Des de les teories sobre la bala "màgica" que hauria d'haver seguit una trajectòria impossible per les lleis de la física, fins a la desaparició de sospitosos en el judici posterior o la més que probable implicació de la CIA o l'FBI, tot en aquest cas està cobert d'un vel de misteri.
Al 1991 se'n va fer una pel.lícula força interessant, titulada "JFK" (dirigida per Oliver Stone i protagonitzada per Kevin Costner).
(Més informació)


3.2.- NOVA YORK: 11-S
Aquest el vam viure tots en directe i no podrem oblidar-lo mai.
11 de setembre de 2001. Una sèrie d'avions comercials són segrestats i estrellats contra edificis emblemàtics nordamericans. Especialment 2 avions travessen les dues Torres Bessones de Nova York i hi provoquen uns incendis que les acaben ensorrant espectacularment davant la mirada atònita de tot el món. De nou la realitat supera la ficció i el terrorisme suïcida d'Al-Qaida ens deixa indefensos a tots, malgrat que al final la xifra de víctimes mortals no sobrepassa les 3000.
(Més informació)

3.3.- MADRID: 11-M
Al 2004 es va produir aquest esgarrifós atemptat a l'estació d'Atocha de Madrid. Durant tot el dia el degoteig de víctimes mortals va anar augmentant fins arribar a les 191 finals.
I tant impactant com l'atemptat en sí va ser la gestió política que se'n va fer. El govern del PP va voler-ne culpar ETA per treure rèdit en les eleccions que havien de celebrar-se 3 dies després, fins i tot quan fonts periodístiques internacionals ja li atorgaven l'autoria islàmica. Això va provocar una onada de rebuig amb concentracions espontànies convocades a través de missatges SMS. Les eleccions del 14-M van passar factura i van donar l'alternativa al govern del PSOE.
(Més informació)


4.- Vides exemplars
4.1.- MAHATMA GANDHI
(1869-1948) Pensador i polític indi que va lluitar pels drets del seu poble amb unes armes revolucionàries i desconegudes: la desobediència civil i la resistència pacífica (la no-violència). Amb les seves vagues de fam i les marxes pacífiques de protesta (com la Marxa de la Sal, per protestar contra els impostos britànics sobre aquest producte) va acabar contribuint poderosament a la independència de l'Índia. Finalment, però, va morir assassinat per un radical hindú d'ultradreta. Va estar nominat diverses vegades al premi Nobel de la Pau, però no li van concedir mai per pressions polítiques.
El 1982 es va fer una pel.lícula de la seva vida, "Gandhi", dirigida per Richard Attenborough i protagonitzada per Ben Kingsley.
(Més informació)

4.2.- MARTIN LUTHER KING
(1929-1968) Pastor baptista, teòleg i activista per la defensa dels drets civils i, en concret, per la igualtat de drets dels negres. Va començar donant suport a la vaga d'autobusos de Montgomery (en protesta per la norma que els negres haguessin de cedir el lloc als blancs) i mica a mica va anar assumint el lideratge de la lluita dels negres, basant-se sempre en els principis de la no-violència apresos de Gandhi i amb discursos brillants que encenien els seus auditoris.
La seva gran fita va ser la marxa per les llibertats que el 28 d'agost de 1963 va acabar al Memorial de Lincoln de Washington amb unes 200.000 persones escoltant i aplaudint el seu famós discurs "I have a dream".
El 1964 la seva tasca és reconeguda amb el Premi Nobel de la Pau, però després d'això els seus nombrosos enemics polítics intenten anar desprestigiant la seva figura. Finalment al 1968 mor assassinat per un sicari.
(Més informació)


5.- Fets a si mateixos
5.1.- BEATLES
Qui no ha somiat alguna vegada poder arribar a formar part dels Beatles? Jo sí que ho he fet. Aconseguir formar un grup de música amb uns amics de Liverpool i mica a mica anar veient com el projecte creix i les teves cançons són aclamades i valorades arreu. Sentir que estàs creant alguna cosa nova, que les teves cançons són diferents per les harmonies, per les melodies, pels arranjaments, per les lletres... Millorar, experimentar, progressar, no parar de créixer musicalment i viatjar per tot el món mostrant les teves cançons.
I a més sentir que la societat de la teva època vol escoltar la teva opinió i que majoritàriament la comparteix, posar veu als que no poden opinar, fent bandera del pacifisme, dels valors de la llibertat i l'amor, de la igualtat entre les persones, de l'ecologisme... Passar de la moda perquè tu ets la moda...
Passar de ser un noi humil d'un barri de Liverpool a ser una persona coneguda arreu del món, realitzada, respectada i valorada per la teva feina en el món de la música... (i no dic res més perquè ja vaig parlar-ne en un article anterior)
(Més informació)

5.2.- PEP GUARDIOLA
I en el món de l'esport, algú que ha pogut fer aquest camí de passar de ser un nen normal i corrent a ser una figura mundial en la seva disciplina, és l'actual entrenador del Barça.
El noi de Santpedor al qual veuen qualitats futbolístiques i recluten a la Masia de Can Barça. Mica a mica va pujant els esglaons i passa de ser l'aplegapilotes que abraça els jugadors del primer equip a ser un jugador decisiu en els anys espectaculars del Dream Team de Cruyff que guanya gairebé tots els títols possibles.
Després d'un parèntesi més fosc (els anys finals al Barça i el decadent periple internacional per Itàlia, Qatar i Mèxic), torna al club de la seva vida com a entrenador del Barça B. Aconsegueix l'ascens a Segona i, la temporada següent és cridat a dirigir el primer equip.
A partir d'aquí la història és coneguda i admirada per tothom. Aconsegueix resultats espectaculars, més títols que ningú, un joc meravellós, fa pujar jugadors del filial i els converteix en figures mundials, inculca una filosofia i unes maneres de fer i de parlar que són l'orgull del barcelonisme...
És una persona estimada, admirada, respectada i envejada que està al capdamunt de tot el que podria aspirar com a esportista i que sembla seguir tenint els peus a terra i el cap ben clar. I que per molts anys!!!
(Més informació)


6.- I una de ficció
ROBINSON CRUSOE
De jove vaig llegir aquesta novel.la de Daniel Defoe que explica les peripècies d'un nàufrag en una illa deserta. Em va fascinar l'aventura d'haver de sobreviure i espavilar-se amb pocs mitjans (però tots els necessaris) i l'única ajuda de l'enginy i la natura. La sensació de llibertat absoluta i de reptes continus a superar.
L'any 2000 es va fer una pel.lícula que, malgrat n'hi hagi vàries d'anteriors, és la que jo us recomano. Es tracta de "Náufrago", dirigida per Robert Zemeckis i interpretada per Tom Hanks.
(Més informació)

ENHORABONA, HEU ARRIBAT FINS AL FINAL!!
AQUESTS SÓN ELS EPISODIS HISTÒRICS QUE A MI EM COMMOUEN I EM CAPTIVEN.
Si us ve de gust comentar els vostres, estaré encantat de llegir-ho.