Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

27 de des. 2020

Una obra d'art a casa

Aquesta és l'obra d'art que hem comprat i així llueix a la nostra habitació.

La vaig comprar a la instal·lació poètica escultòrica NAUsFRAGIlS, dins del cicle "Tocats de lletra-2020", d'aquest passat mes d'octubre. Conec l'autor, el TON ARMENGOL. El conec i n'admiro el seu talent i la seva sensibilitat. Però més enllà de la coneixença el vaig trobar un muntatge fantàstic, senzill i humil, però valent i potent.

El Ton va anar recollint fustes i materials diversos que les onades portaven de mar endins a la platja. Amb aquells materials va començar a fer-ne vaixells i llavors va pensar un muntatge que relacionava aquells vaixells que ell construïa amb els vaixells que naufraguen cada dia a la Mediterrània i acaben amb les vides i les esperances dels refugiats que fugen dels seus països buscant un futur millor. I va fer extensiu aquest concepte de naufragi, englobant-hi els naufragis personals que cadascú pot patir a la seva vida.

Llavors va unir els poemes que havia creat per a l'ocasió amb aquelles escultures fetes amb les restes que el mar li havia aportat i hi va afegir un component de compromís personal i coherència. Va posar les peces a la venda a benefici de l'ONG "OPEN ARMS", que es dedica a rescatar aquestes persones que naufraguen al nostre mar.

I així va tancar el cercle: bellesa, sensibilitat, reflexió, denúncia, compromís i implicació.

Quan vaig assistir a l'estrena de l'exposició, em va impressionar la posta en escena. La introducció que va fer el mateix autor explicant l'origen de tot plegat, la manera com va recitar els seus propis poemes, la disposició de les obres penjant del sostre i suspeses en l'aire em va captivar. I el fet que els beneficis anessin a parar  a Open Arms, una ONG que admiro per la valentia i constància del seu impulsor, Òscar Camps, i amb la qual he col·laborat altres vegades, em van acabar de decidir.

En vaig comprar una!

I avui l'hem penjat a la nostra habitació i m'encanta veure-la allà penjada.

I acompanyant la peça tinc, a mode de certificat d'autenticitat, una mena de punt de llibre amb les característiques de l'obra i un poema manuscrit de l'autor... Fantastic!!




No ho sabrà mai ningú
que l'escull fou triat
amb premeditació,
que va ser negligència
i no pas mala sort,
que el buc va naufragar
perquè necessitava
una illa com aquesta
on tornar a començar.

(Ton Armengol)

2 comentaris:

Anna ha dit...

Una iniciativa fantàstica i per una bona causa . A més m encanta tal, i com llueix a l habitació.
Gràcies Ton!

Roger Berenguer ha dit...

Molt bé Eladi!