Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

23 d’ag. 2011

The Beatles Go Baroque

El dissabte 20 d'agost vaig tornar a anar de concert, però aquest cop un de molt diferent.
Per començar: el lloc. L'Auditori Pau Casals del Vendrell, dins del "31è Festival Internacional de Música Pau Casals".
I, tal i com diu el títol de la notícia, el concert es titulava "The Beatles Go Baroque" i anava a càrrec de la Berg Orchestra de Praga, una jove però prestigiosa formació de música clàssica especialitzada a revisar música contemporània i del segle XX, posant un especial èmfasi en els compositors txecs, però també tocant música d'artistes internacionals, bandes sonores, espectacles infantils...
És una formació de 17 joves músics que interpreten instruments de corda dirigits per Peter Vrábel, premiat per la UNESCO el 2010 pels mèrits fets en la qualitat interpretativa i difusió de la música txeca.

El programa del qual vam gaudir se centrava en tres dels principals compositors del Barroc (Haendel, Bach i Vivaldi) i pretenia passar pel seu sedàs diverses cançons dels Beatles.
Primer interpretaven una peça d'un d'aquests compositors per deixar palès el seu estil i després feien un "concerto grosso" amb cançons dels Beatles a l'estil d'aquest compositor. Aquest era el repertori:

The Beatles Go Baroque

1.a. Concerto grosso op. 6 núm. 9 – G.F. Haendel (1685-1759)
1.b. Beatles Concerto grosso núm 1 a l’estil de Haendel
- She loves you
- Lady Madonna
- Fool on the Hill
- Honey Pie
- Penny Lane

2.a. Ària de la Suite núm. 3 en Re Major – J.S. Bach (1685-1750)
2.b. Beatles Concerto grosso núm 2 a l’estil de Bach
- The Long and Winding Road (Overture)
- Eight Days a Week (Rondeau)
- She´s Leaving Home (Sarabande)
- We Can Work It Out (Bourrée)
- Hey Jude (Polonaise)
- Yellow Submarine (Badinerie)

3.a. Simfonia per a cordes en Sol major – A. Vivaldi (1678-1741)
3.b. Beatles Concerto grosso núm. 3 a l’estil de Vivaldi
- A Hard Day´s Night
- Girl
- And I Love Her
- Paperback Writer
- Help

Tot el concert va estar ple de bellesa i virtuosisme. El primer violí era un instrumentista brillant i tenia un gran protagonisme per sobre de la resta de la formació (tot i que en una peça se li va trencar una corda i, mentre la canviava, va ser substituït per la segona violí sense que es notés la diferència... tots eren boníssims!!).
L'auditori és un espai molt especial, amb una estètica i una acústica excel.lents. Un entorn immillorable per gaudir d'un bon concert.
La música clàssica, les poques vegades que la gaudeixo en directe, acostuma a seduir-me amb la seva bellesa i qualitat... m'emociona.
I el repertori dels Beatles ja sabeu qué és una de les meves debilitats. I encara que a vegades les cançons estessin una mica emmascarades pels canvis rítmics (fragments ràpids, fragments lents), dinàmics (forte, piano), tímbrics (diferents colors instrumentals) o els contrastos entre el violí solista i el gruix orquestral (concertino, tutti), al cap i a la fi s'hi acabaven reconeixent les melodies de les cançons tantes vegades escoltades, i les variacions no feien sinó enriquir una cosa que ja de per si m'agrada, i molt.
I finalment una anècdota. Quan vam veure el programa del Festival, aquest mateix concert el feien el divendres i el dissabte. Volíem anar-hi el divendres però les entrades ja estaven exhaurides. I quan ho vam mirar per al dissabte quedaven... 2 entrades!!! Ens vam endur les dues últimes!!
O sigui que tot va confluir per fer una vetllada molt especial i agradable.

Després de molt buscar (i amb l'ajuda de l'Anna) he aconseguit trobar alguns enllaços del Youtube on podreu escoltar algunes de les peces que vam gaudir en aquest espectacle. Us ho recomano!!