Ahir, 30 de juliol de 2023, es va representar l'espectacle "Oliu, el petit llenyataire" de la Companyia Rocamora Teatre per tancar el 7è Festival de Titelles del Moianès. El Carles i la Susanna, els Rocamora Teatre, les ànimes d'aquest festival, han explicat que hi ha el perill que sigui l'última edició d'aquest festival perquè no troben suports suficients per continuar.
No m'hi resigno i adreço aquest escrit a l'opinió pública en general i a les institucions implicades en particular (ajuntaments i Consell Comarcal del Moianès, Diputació de Barcelona i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya) perquè reaccionin i col·laborin per donar continuïtat a aquest magnífic Festival que els organitzadors, sols, no es veuen amb cor de seguir tirant endavant.
I demano a tothom que estigui mínimament sensibilitzat pel tema que col·labori a fer difusió d'aquest escrit o s'adreci individualment (com jo mateix faré) a les administracions públiques per posar un granet de sorra que n'eviti la desaparició. Al final de l'escrit us deixo les adreces electròniques d'aquests estaments.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Calders, 31 de juliol de 2023
A l’atenció de ......
Ahir vaig veure el darrer espectacle del 7è Festival de Titelles del Moianès: “Oliu, el petit llenyataire” de la companyia Rocamora Teatre. És el tercer espectacle que he vist aquesta edició. I ja n’he vist uns quants al llarg de les diverses edicions, des d’aquell llunyà 2017 en què el Carles i la Susanna van organitzar el 1r Festival de Titelles del Moianès.
El Carles Cañellas i la Susanna Rodríguez (Rocamora Teatre) van arribar a Calders l’any 2014 i de seguida van voler tirar endavant aquesta meravellosa idea de crear un Festival comarcal de titelles. De fet, l’any 2015 ja van fer un Aplec titellaire a Calders que devia ser una mena d’esborrany d’aquesta idea.
L’any 2017 van engegar amb la primera edició del Festival de Titelles del Moianès, només 3 dies i només a Calders. Però ja no es van aturar i any rere any van anar encomanant el seu entusiasme i amor pel teatre de titelles, fent mans i mànigues per oferir una programació de qualitat, sempre en format de taquilla inversa, i seduint i lluitant amb les administracions per buscar recursos per anar ampliant aquest festival. El 2018 es va fer a 2 pobles. El 2019 a 3. El 2020, l’any de la COVID i amb el Carles convalescent després d’una llarga i dura lluita amb la malaltia, el festival va continuar tirant endavant i va arribar a 6 pobles. L’any 2021 va arribar al seu màxim, oferint espectacles en 9 pobles del Moianès. El 2022, a 7 poblacions i, aquest 2023, a 6.
Jo mai no havia estat consumidor de teatre de titelles i gràcies al Festival vaig conèixer el gènere i vaig gaudir de diversos espectacles de qualitat que em van captivar i em van fer adonar que els titelles no eren només per a infants. De resultes d’aquest enlluernament vaig entrar en contacte amb el Carles i la Susanna, a qui vam arribar a entrevistar a LA CALDERINA, la revista del poble de Calders, de la qual van ser subscriptors i col·laboradors fidels.
Fruit d’aquest contacte vaig poder conèixer de primera mà la il·lusió d’aquests dos artistes per tirar endavant aquesta iniciativa amb l’esperança que si arribaven a les 5 edicions i es podia considerar un festival consolidat, podrien accedir a més i millors ajuts de les administracions públiques per acabar de donar-li l’impuls necessari. Però també he estat testimoni directe de la lluita quixotesca que han hagut de dur a terme i dels moltíssims entrebancs i la poca col·laboració que han rebut per part d’aquells estaments que haurien d’estar més interessats a comptar amb un festival cultural d’aquesta qualitat. Els ajuts que han arribat han estat escassos i en alguns casos, subjectes a una burocràcia asfixiant. Fins i tot en algunes ocasions els han fet retornar subvencions que ja havien rebut, al·legant que no s’havien ajustat a les condicions requerides (per què els hi van concedir, llavors?). I la col·laboració ha estat tan minsa que sovint s’han hagut d’encarregar ells dos DE TOT. Tancar la programació, contractar els artistes, vetllar per les condicions tècniques dels espais on s’han de dur a terme els espectacles, ajudar els ajuntaments en totes les gestions, dissenyar el cartell i els tríptics informatius, distribuir-los, encarregar-se de les pancartes publicitàries, rebre els artistes i sovint fins i tot posar i recollir les cadires de cada espectacle. I segur que em deixo coses. Han hagut de dedicar-hi molt temps, energia i diners allà on no arribaven els recursos públics.
I després de 7 anys de picar pedra d’aquesta manera tan lloable i d’oferir a la població del Moianès aquest festival de tanta qualitat, han dit que ja en tenen prou. Que en aquestes condicions no poden ni volen continuar. Per dignitat. Que després d’haver demostrat a bastament que el Festival funciona, volen que les administracions els ajudin a continuar-lo amb les condicions que es mereix.
Concretament en el tríptic d’enguany deien: “Arribats a la setena edició del festival, sense que hàgim pogut trobar una fórmula de finançament vàlida, adequada i suficient, que ens permeti garantir-ne la continuïtat i la necessària progressió artística i professional, us fem saber que el Festival de Titelles del Moianès tal com ha estat fins ara, s’acaba aquest any.”
Em consta que ells voldrien continuar el festival. N’estic segur. Però no a costa de deixar-hi la salut, el temps i els diners. I arribats aquí, jo em pregunto: els ajuntaments dels pobles del Moianès, el Consell Comarcal del Moianès, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya deixaran morir una iniciativa tan lloable com aquesta? No posaran els mitjans per donar continuïtat a una mostra cultural de primera categoria i arrelada a un territori rural, que sovint queda allunyat dels circuits culturals?
Penso que estem davant d’un greuge gravíssim i no vull quedar-me plegat de braços: vull fer sentir la meva veu. No vull quedar-me sense el Festival de Titelles del Moianès i penso que els ajuntaments i el Consell Comarcal del Moianès tampoc no haurien de voler-ho. Han de reunir-se amb la Companyia Rocamora Teatre i demanar-li què necessita per donar continuïtat a un festival consolidat que ja porta 7 edicions. I entre tots han de trobar la manera de buscar i trobar els recursos necessaris.
No m’imagino els municipis i Consells comarcals que es beneficien de l’impacte del Mercat de la Música Viva de Vic o de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega (per posar dos exemples) desentenent-se de la seva gestió i supervivència econòmica i permetent que desapareguin.
Així doncs, com a ciutadà d’un dels pobles del Moianès, insto totes les administracions competents a reunir-se amb la Companyia Rocamora Teatre i sumar esforços per tal que l’estiu vinent puguem gaudir de la 8a edició del Festival de Titelles del Moianès.
Atentament,
Eladi Martínez Codorniu
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Consell Comarcal Moianès:
https://www.ccmoianes.cat/altres-continguts/contactar/
Calders: calders@calders.cat
Castellcir: castellcir@castellcir.cat
Castellterçol: castelltersol@diba.cat
Collsuspina: collsuspina@diba.cat
Granera: granera@granera.cat
L'Estany: estany@estany.cat
Moià: ajuntament@moia.cat
Monistrol de Calders: monistrolc@monistroldecalders.cat
Sant Quirze Safaja: st.quirzes@diba.cat
Santa Maria d'Oló: st.m.olo@olo.cat
Diputació de Barcelona:
https://csd.diba.cat/SS/#/servei/11313
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya:
consellera.cultura@gencat.cat