Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

10 d’oct. 2017

10 d'octubre: agafem aire i...continuem!


Començo la notícia amb aquesta imatge del president Carles Puigdemont signant la Declaració d'Independència de Catalunya avui 10 d'octubre de 2017.
Ha esta un dia llarg... i molts l'hem passat amb un rau-rau esperant les 6 de la tarda, surfejant entre la il·lusió i la preocupació.
A les 6 h, el president ha demanat una hora més de temps i han començat a córrer rumors (s'estava rebent una oferta de mediació europea important? hi havia desacords amb la CUP per desavinences d'última hora en la redacció de la declaració?...).
A les 7 h. ha començat la sessió del Parlament. El President ha fet una exposició històrica de la relació entre Catalunya i Espanya i els greuges acumulats; ha fet especial incidència al Referèndum de l'1 d'octubre, les extremes circumstàncies en què es va desenvolupar i els clars resultats que va donar i, a continuació, ha dit literalment "...Arribats  en  aquest  moment  històric,  i  com  a  president  de  la  Generalitat,  assumeixo  en presentar-los els resultats del referèndum davant del Parlament i dels nostres conciutadans, el mandat que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república. Això és el que avui pertoca fer. Per responsabilitat i per respecte...."

El Centre Cívic de Calders pel de gent seguint la sessió del Parlament

I acte seguit, després d'un esclat d'aplaudiments entre les masses enfervorides que s'havien congregat als afores del Parlament i en pantalles gegants de pobles i ciutats (com a Calders) ha pronunciat unes altres paraules que han fet que l'ambient passés de l'eufòria al desencís: "I amb la mateixa solemnitat, el Govern i jo mateix proposem que el Parlament suspengui els efectes de la declaració d’independència per tal que en les properes setmanes emprenguem un diàleg sense el qual no és possible arribar a una solució acordada..."
I ha passat a fer una darrera oferta de diàleg al govern espanyol tal com li reclama la comunitat internacional.

Els que tenien cava al congelador i pancartes preparades s'han quedat desinflats, però crec que era una possibilitat previsible i que és una bona jugada dins de l'estratègica partida d'escacs que estem jugant no només amb l'Estat Espanyol, sinó amb la comunitat internacional.

En un dels missatges que hem intercanviat en diferents grups de whatsapp he dit:

Ens ha destrempat el moment, però crec que serà una bona estratègia, segurament amb bons trumfos amagats. Confiança total, UNITAT i una mica de paciència...el premi s'ho valdrà! 💪🏻💪🏻 

I poc després he rebut un missatge suposadament atribuït al diputat de Junts pel Sí, Jordi Sendra (no puc confirmar que sigui certa aquesta autoria, però compro el missatge sigui qui sigui qui l'hagi escrit):

Aquests dies ens hem guanyat el crèdit d'Europa i el món. Si fèiem una DUI i ja està, el perdíem i començava la repressió. HEM DECLARAT LA INDEPENDÈNCIA i suspenem temporalment (serà poc temps) els seus efectes per que hi hagi mediació i negociació. I si no funciona farem vàlida la declaració d'avui però amb més suport a Europa i el món. Em sembla encertat i EN CAP CAS és un pas enrere. Quan acabi el ple els diputats signarem solemnement la declaració.
Ah! S'ha fet d'acord amb ERC-CUP-PDECAT-ANC-ÒMNIUM.


Segurament els contactes internacionals estan avançats i hi ha ofertes serioses de mediació i de reconeixement. I aquesta decisió del Parlament català ens fa guanyar respecte i credibilitat (encara més) a nivell europeu i internacional. Davant de tot el món (més de 1000 periodistes acreditats) Catalunya ha ofert diàleg a Espanya. Previsiblement Espanya no canviarà la seva actitud prepotent i repressiva. Refusarà el diàleg i potser intentarà apujar encara més la seva aposta repressiva amb intervencions a l'autonomia o fins i tot denúncies i/o empresonaments de polítics catalans. I això no farà més que carregar-nos de raons.
Passat un temps prudencial (esperem que no gaire) donarem per tancat el període d'oferta de negociació i, llavors ja sí amb l'aval internacional, farem efectiva aquesta declaració d'independència que avui ja ha quedat signada (però suspesa).

Penso que si tenim una mica de paciència i no trenquem la unitat aconseguida (malgrat la decepció avui de la CUP i d'una bona part del poble) ens en sortirem bé. El Govern i les entitats fins ara han jugat  molt bé les seves cartes i mereixen la nostra confiança.
Almenys la meva la tenen!
Agafem aire i...continuem!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina diferència pràctica hi ha entre declarar la independència i suspendre-la i no fer res? A part que ara el govern central ens pot acusar de saltar-nos llei i per tan de no voler negociar amb il·legals.

Roger Berenguer ha dit...

Totalment d'acord amb tu Eladi. Què n'haguéssim tret de declarar la independència i punt? Crec que res, que en treure'm més rèdits negociant amb l'aval de qui pertoqui. A veure quin temps d'impàs tenim...
Visca Catalunya!

Judit Martinez Codorniu ha dit...

Jo ahir estava molt contenta,creia que els nostres representants van actuar amb calma i serenor i malgrat l'ensurt d'alguns valents,personalment crec que va ser molt encertat l'escenari i l'exposició...declarar una dui al meu entendre era un petit acte kamikaze....després de veure la reacció d'ahir de l'Espanya tancada..estic un pél intranquil.la a l'espectativa...
No perdo la confiança amb qui sap el que es fa....però no confio amb els tancats de ment que tenen molt poder i estan carregats de rencor...

Eladi Martínez ha dit...

pons007, Roger, Judit,
no em sento preparat per contestar-vos i estic a l'espera de veure com tomba el curs dels esdeveniments. Hi ha molta gent parlant, des d'entusiastes fins a apocalíptics.
Mantinc la confiança en el govern i penso que el gran objectiu és preservar la unitat de tot un poble que ens ha portat fins aquí. No vull caure en acusacions i retrets que esquerdin aquesta unitat i prefereixo esperar i no trencar el silenci si no és per millorar-lo.
Eladi