Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

23 de jul. 2017

El primer mòbil del Roc

El Roc té 12 anys.
I al setembre comença l'institut a Artés.
Haurà d'anar i tornar sol amb el bus. Quedar-se estones sol a casa...
Entre aquests factors i l'allau "...tothom en tindrà menys jo..." ja fa mesos que vam acordar amb ell que si les notes del curs anaven bé, a l'agost, pel seu sant, tindria el seu primer mòbil.
I les notes van anar molt bé. Se'l mereix.
Però tant l'Anna com jo pensem que cal deixar les coses molt clares abans de tenir el mòbil perquè, sense unes normes explicades i acceptades a priori, el mòbil podria a arribar a ser una eina "perillosa" o conflictiva.
Per això portem temps buscant per internet i hem trobat diferents documents que es plantegen aquestes primeres "normes d'ús" o "contractes" de cara al primer mòbil:
  A partir de tota aquesta informació l'hem adaptada i hem fet un document del que crèiem més important deixar clar abans de tenir el mòbil. En els propers dies li anirem donant al Roc, li anirem explicant i ho deixarem tot ben clar, esperant que quan arribi el 16 d'agost i li regalem el seu primer mòbil, ens haguem pogut arribar a estalviar uns quants conflictes i discussions i en faci l'ús més raonable possible.

Aquestes són les nostres "Normes d'ús del mòbil" que exposo aquí per si a algú li poden ser útils i per si algú m'hi fa algun suggeriment de millora...

NORMES D’ÚS DEL MÒBIL

1.- PER COMENÇAR...
• És el teu telèfon, però també serà nostre. Te l’hem comprat i el faràs servir tu, però... si la cosa no va bé tindrem el dret a replantejar-nos-ho.
• Els pares hem de poder saber què fas amb el mòbil. Si t’ho demanem, ens has d’ensenyar les aplicacions i pàgines que visites i utilitzes perquè puguem supervisar-les. No serà per xafardejar la teva intimitat, sinó només per comprovar que en fas un ús adequat i respectuós. A mesura que et vagis fent més gran i demostris que ets responsable i respectuós ja no serà necessari que et controlem gaire.
• Ets responsable de l’ús i el bon manteniment del teu mòbil. Si cau, es mulla, s’espatlla o el perds, hauràs d’assumir-ne tu les despeses. Si et passes de la quota, també. Per això, estalvia diners del teu aniversari o fes feines per guanyar -ne.
• Guardaràs en un lloc segur, que sàpigues tu i també nosaltres, la garantia, la factura, les dades d’interès i els accessoris del mòbil, per si mai et fessin falta.
• T’has de comprometre a agafar-nos sempre les trucades i contestar-nos els missatges.

2.- QUAN, ON I COM...
• Hauràs de fer servir el mòbil complint sempre les normes legals i de l’institut o de qualsevol altre lloc públic on et trobis.
• A casa, hi haurà moments en que no podràs fer-lo servir: a les hores dels àpats familiars, a l’hora de fer els deures o d’estudiar, o en altres ocasions que siguin importants per a la família. Durant el cap de setmana i les vacances haurem de negociar uns horaris assenyats: no pots estar tot el dia amb el mòbil als dits.
• Havent sopat faràs l’última mirada al mòbil i el deixaràs a carregar fins l’endemà (apagat o en silenci). No dormiràs amb el mòbil a l’habitació.
• Apaga’l o silencia’l quan et trobis en llocs públics en els que es pot distreure o molestar o mentre parles amb algú altre. No ets una persona maleducada, no deixis que el mòbil t’hi torni
• No estiguis pendent del mòbil quan estiguis creuant un carrer, quan vagis en bici o en cap situació en que hagis d’estar atent al que passa al teu voltant.

3.- SEGURETAT
• Mai has de donar el número de mòbil a una persona desconeguda.
• No agreguis com a contacte a cap persona que no coneguis de la vida real. Desconfia de tot el que t’expliquin i no donis cap dada personal.
• No pots fer fotografies ni gravacions d’altres persones sense el seu permís, ni tampoc en llocs on està prohibit, com ara museus, piscines, etc.
• No distribueixis mai fotografies o gravacions sense el permís de les persones que hi apareixen, tant si les has fet tu com si te les han passat.
• Ens hauràs d’informar de les aplicacions o xarxes socials en les que vols donar-te d’alta i de les aplicacions que vols descarregar-te i consensuarem si és legal, necessari o convenient que ho facis. No ho facis sense el nostre permís.
• Si mai reps trucades o missatges sospitosos o amenaçadors pel mòbil ens has d’avisar i explicar-nos-ho. Si això passa sempre et recolzarem i prendrem les mesures necessàries.

4.- EDUCACIÓ I RESPONSABILITAT
• No utilitzis el mòbil per mentir, fer ximpleries, burlar-te, espantar o enganyar una altra persona. No participis en converses desagradables. Potser algun dia tindràs temptacions de fer-ho, tot i que saps que no està bé. Sempre és una mala idea. Sigues sempre una bona persona.
• No enviïs missatges, correus electrònics o diguis res a ningú a través del mòbil que no li diries en persona o en veu alta i en presència dels seus pares. Pensa bé el que escrius abans d’enviar-ho. És important que siguis conscient del perill de deixar per escrit pensaments o dades de manera impulsiva.
• No siguis còmplice de cap acció ofensiva ni irrespectuosa. No les reenviïs ni les aprovis amb el teu silenci.

5.- SENY, HIGIENE I SALUT MENTAL
• No facis milions de fotografies o vídeos. No hi ha necessitat de documentar-ho tot. Viu les teves experiències. Quedaran guardades a la teva memòria per sempre.
• Intenta tenir personalitat, caràcter, gustos i opinions pròpies. No cal que juguis als jocs que juga tothom ni que escoltis la música que escolta tothom. Tens a l‘abast un univers de possibilitats: aprofita per descobrir i eixamplar horitzons.
• Deixa el mòbil a casa de tant en tant i estigues ben tranquil. El mòbil no és un ésser viu ni una part del teu cos. Aprèn a viure sense ell. Has de vèncer la por a perdre’t quelcom que estigui succeint i a estar sempre connectat.
• Mantingues els ulls ben oberts. Observa el món que et rodeja. Mira per les finestres. Escolta els ocells, passeja i gaudeix del teu entorn. Parla amb la gent. Fes-te preguntes, sense necessitat de cercar-ho al Google.
• Ets tu qui ha de dominar el mòbil i no el mòbil a tu. Procura no enganxar-t’hi ni estar sempre pendent de cap joc, aplicació o xarxa social: que no arribi el moment que no sàpigues fer res que no sigui amb el mòbil. Connecta’t a la vida real!

6.- POSSIBLES CONSEQÜÈNCIES
• Et prendrem el mòbil si no compleixes aquestes normes o si per culpa del mòbil no fas cas de les normes de casa, no compleixes les teves obligacions domèstiques o baixa el teu rendiment en els estudis.
• Potser algun dia t’equivocaràs. Et prendrem el mòbil. Seurem, parlarem i arribarem a un acord. Tornarem a començar. Tant tu com nosaltres sempre estarem aprenent. Som un equip. Estem junts.

2 comentaris:

Toni ha dit...

Som un equip i sempre aprenent i així ha de ser sempre, molt bé!
Et passo aquest enllaç, és una de les recomanacions que fan a l'hospital on treballo.

https://www.twyget.com

Sóc un clàssic, així que no em van aquests tipus d'apps, però per si us pot servir d'alguna cosa.
Salut

Eladi Martínez ha dit...

Gràcies, Toni... m'havia quedat el teu comentari colgat de mil altres correus i no l'havia contestat... perdona...
Bon estiu!
Eladi