Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

12 de febr. 2016

Titellaires i trabucaires

1.- TITELLAIRES
Divendres 5 de febrer de 2016. Dins dels actes de Carnaval, l'Ajuntament de Madrid programa una obra de titelles. Es titula "La bruja y don Cristóbal, a cada cerdo le llega su san Martín" i va a càrrec de la companyia Títeres desde Abajo.

En l'obra, programada per a un públic familiar, sembla que hi havia accions violentes (es penja un jutge, s'apunyala un policia, es viola una monja....) i al final es va exhibir una pancarta on es podia llegir "Gora Alka-ETA". Segons alguns mitjans, algunes famílies van abandonar l'espectacle escandalitzades i d'altres van increpar els actors, paralitzar l'obra i avisar els agents de l'autoritat, que van acabar detenint-los.
Amb aquestes dades el jutge els va inculpar els delictes d'enaltiment del terrorisme i d'atacar drets i llibertats públiques i els va decretar una pena de presó provisional comunicada sense fiança.

2.- TRABUCAIRES
Diumenge 17 d'agost del 2014. Dins dels actes de la Festa Major de Cardedeu, el grup de Trabucaires fa sonar els seus trabucs en el tradicional acte de les "Despertades". El regidor del PP de Cardedeu, Jaume Gelada, denuncia un simulacre d'afusellament davant del seu domicili. La comandància de la Guàrdia Civil (com a ens competent en el tema de control d'explosius) obre un expedient al Cap dels Trabucaires denunciant que havien subministrat un trabuc a una persona sense autorització, havien apuntat al denunciant i havien fet l’acte sense la presència de la Policia Local. Arrel d'aquest expedient, la subdelegació del govern espanyol a Barcelona els va notificar una sanció econòmica de 25.000 euros, que van recórrer i va quedar reduïda a 6000 euros.

3.- FINALMENT
Cinc dies després d'ingressar a la presó, un jutge de l’Audiència espanyola va decretar llibertat amb càrrecs per als dos titellaires però els va imposar unes mesures cautelars estrictes (retirada dels passaports i assistència diària als jutjats). Tot i que la fiscalia creu que no hi ha risc de fuga i "veu difícil que es puguin repetir els fets perquè se’ls van decomissar els putxinel·lis" (!!??).

Un any i mig després, el Jutjat Contenciós Administratiu número 15 de Barcelona ha anul·lat la multa de 6.000 euros als Trabucaires amb una sentència que considera que les salves no anaven dirigides al regidor del PP Jaime Gelada, sinó que van ser trets "col·lectius a l'aire o al cel".

4.- RESUMINT
Resumint... que no hi havia delictes i que actes que haurien d'haver estat emparats per la llibertat d'expressió van ser denunciats i han tingut un recorregut judicial absurd i injustificat. Això denota l'abús de poder de les institucions davant d'actes, opinions o manifestacions contràries al pensament únic, és a dir, representa un exemple de tics de totalitarisme que demostren que estem en una societat pre-democràtica.
I això ens ha d'esperonar a no tenir por davant de les pors i les amenaces apocalíptiques, a mantenir ben alerta l'esperit crític i a lluitar amb totes les forces contra les injustícies i els abusos de poder.

Es pot discutir el bon gust o l'oportunisme o l'adequació de l'espectacle de titelles de Madrid o de les Despertades dels Trabucaires, però no les podem criminalitzar perquè no ens agradin.
Ho trobo increïble i penso que hi ha d'haver molta gent arreu del món que s'esgarrifi davant d'aquestes reaccions de l'Estat Espanyol. Oimés quan som molts els que ens escandalitzem quan veiem el contrasentit que s'intenti aplicar el pes de la justícia davant d'aquest casos mentre altres casos delictius flagrants (PP de València, Urdangarín, Pujol, Millet...) es van dilatant en el temps sense que els imputats paguin ni amb multes ni amb presó per les seves accions.

I per això i per molts altres motius vull marxar d'Espanya.
Us deixo amb algunes imatges que espero que us provoquin un somriure reflexiu...





3 comentaris:

Roger Berenguer ha dit...

"No me tires de la lengua".... Així és la majoria d'Esppaña, ni més ni menys!

Eladi Martínez ha dit...

Doncs nosaltres a la nostra... a continuar la revolució dels somriures...fins que assolim l'objectiu!
Eladi

Roger Berenguer ha dit...

Don Óptimo!