Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

14 d’oct. 2014

Malala: premi Nobel de la Pau 2014

Malala Yousafzai (nascuda el 12 de juliol de 1997 a Pakistan) és una estudiant, activista i bloguera pakistanesa que actualment, amb només 17 anys, acaba de rebre el Premi Nobel de la Pau de 2014, compartit amb l'activista indi Kailash Satyarthi.
Es va fer coneguda pel seu activisme a favor dels drets civils, especialment dels drets de les dones al seu país, on el règim talibà havia prohibit l'assistència a l'escola de les nenes. A l'edat de 13 anys va començar a escriure un bloc per a la BBC sota el pseudònim Gul Makai, explicant la seva vida sota el règim talibà i va començar a donar conferències per tot el país. Aquesta tasca va ser reconeguda pel Govern del seu país, però els talibans, que a les zones que controlaven van obligar a tancar les escoles privades i van prohibir l'educació de les nenes entre 2003 i 2009, la van amenaçar diversos cops fins que van fer efectives les amenaces.
El 9 d'octubre de 2012 va rebre un atemptat amb arma de foc. Li van disparar al crani i el coll i va haver de ser intervinguda quirúrgicament.
L'atemptat va suscitar la condemna i el suport internacionals. Una setmana més tard va ser traslladada a un hospital del Regne Unit, per seguir amb garanties la seva recuperació.
Un cop recuperada, Malala ha seguit amb la defensa del dret a l'educació de les nenes i ha portat el seu missatge arreu del món amb conferències i inclús un llibre ("Malala. Mi historia").
Abans del Premi Nobel de la Pau ja havia rebut diversos guardons i reconeixements: el Premi Nacional per la Pau del Pakistan (2011), el Premi Internacional Catalunya (2013) o el Premi Sajarov de la Unió Europea (2013).
També va ser convidada a parlar davant de l'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) que, després del seu abrandat discurs, va declarar el dia del seu aniversari (el 12 de juliol) "Dia de Malala". Aquestes són algunes de les frases d'aquell discurs:
  • "Els terroristes pensaven que canviarien els meus objectius i em farien abandonar les meves ambicions. Però res no ha canviat a la meva vida, excepte això: la debilitat, la por i la desesperança van morir. Van néixer la força, el poder i el coratge."
  • "Estimats germans i germanes: no hem d'oblidar que milions de persones pateixen de pobresa, injustícia i ignorància. No hem d'oblidar que milions de nens estan fora de les seves escoles. No hem d'oblidar que els nostres germans i germanes estan esperant per un futur pacífic i lluminós. Lliurarem una lluita gloriosa contra l'analfabetisme, la pobresa i el terrorisme; agafarem els nostres llibres i llapis perquè són armes més poderoses. UN NEN, UN MESTRE, UN LLIBRE I UN LLAPIS PODEN CANVIAR EL MÓN. L'educació és l'única solució. Educació el primer de tot."

Us deixo amb el vídeo subtitulat de la seva intervenció a les Nacions Unides i un enllaç a una web on està transcrit el seu discurs íntegre.