Benvingut: passa, llegeix i opina

Estàs al bloc de l'Eladi Martínez pots buscar les notícies que t'interessin pels menús de la dreta "Cerca per etiquetes" (pots buscar per temes) i "Arxiu del bloc" (per ordre cronològic).
Per fer un comentari clica sobre la paraula "comentaris" que hi ha al final de cada notícia, escriu el teu comentari i escull la identitat "NOM/URL" posant el teu nom perquè sàpiga qui ets.
Gràcies. Espero que gaudeixis de la visita.

9 de març 2013

Fer de periodista

Ja sabeu que fa cosa d'un any que estic al capdavant de LA CALDERINA, la revista de Calders. I en aquest temps m'ha tocat fer algunes de les feines que m'imagino que deuen fer els periodistes.
Primer cal planificar quins continguts sortiran a la revista, buscar els col.laboradors, estar pendent de les dates previstes per poder complir els terminis i quadrar-ho tot: recollir totes les col.laboracions, distribuir-les, paginar-ho tot, revisar-ho i llavors fer d'enllaç amb els maquetadors i la impremta fins que el producte queda acabat i a les mans de la gent.
Però de totes les feines la que més m'ha agradat és la de fer les entrevistes.

En primer lloc cal trobar una persona que creguem que pugui tenir coses interessants a dir (millor més d'una per si fallen les primeres opcions), contactar-hi i convèncer-la perquè es deixi entrevistar.
Després cal preparar un qüestionari, documentar-se mínimament sobre el personatge per saber què demanar-li i elaborar una mena de guió que serveixi de base per a la conversa.
Llavors arriba pròpiament el dia de l'entrevista. Cal propiciar un clima agradable i anar fent les preguntes i tibar de tots aquells fils susceptibles d'acabar aportant informació interessant. I prendre nota de tot amb el màxim de detall per després poder-ho reflectir en el redactat final. I fer algunes fotos que puguin il.lustrar l'entrevista.
I finalment queda la transcripció. Anar transformant aquelles notes gargotejades en uns quants fulls en una història ordenada, coherent, el màxim d'interessant per al lector i el màxim de fidel al que ha estat dit.

De moment he dut a terme aquest procés tres vegades: amb el Josep Soldevila, amb membres de "Calders per la Independència" i amb els fundadors i col.laboradors de "La Figuereta" (una revista que va haver-hi a Calders entre el 1978 i el 1983).
I en les tres ocasions m'ho he passat molt bé al llarg de totes les fases del procés i he descobert una segona vocació tardana:

M'ENCANTA FER DE PERIODISTA!!

2 comentaris:

Susana A. ha dit...

Portar un blog també té part de periodisme, crec jo. A mi el que més m'agrada és el procés de documentació i, com no, fer fotos :)

Eladi Martínez ha dit...

Sí, sí, jo vaig començar el bloc per emular els articles d'alguns articulistes periodístics i m'encanta el procés de pensar temes, buscar documentació (quan cal) i plasmar-ho en un redactat.
Però això de preparar i realitzar una entrevista crec que és encara millor.